Още кметовете в страната обявиха 2 май за неучебен ден. И така децата ще може да си починат и да се заредят с нови сили за учене.

Тази година Великден съвпада с 6 май - Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия, а 1 май - Ден на труда е официален почивен ден. И от шест почивни дни само 2 май е работен и учебен ден.

Радост за учениците: Къде няма да се учи на 2 май

По закон градоначалниците имат право да обявяват със заповед за неучебни до 3 дни в рамките на календарна година.

Ето къде учениците ще се наслаждават на дълга почивка:

Ямбол:


2 май ще е неучебен за всички училища на територията на Общината. Това гласи заповед на кмета Валентин Ревански.

„По този начин всяко семейство ще има възможност да планира времето си и да бъде заедно в празничните дни, както и да се включи в празничната програма на общината за Великден и Гергьовден.“, коментира кметът Валентин Ревански.

От общинската администрация напомнят, че заповедта не важи за детските градини и детските ясли, за които 2 май е присъствен ден. За учениците от Елхово също ще има дълга почивка.

Област София:

2 май ще бъде неучебен ден за учениците в Самоков и Етрополе. Кметът на Етрополе Владимир Александров обяви това в профила си във Фейсбук.

"Бих искал по този начин да имате възможност да почивате шест дни - от 1 до 6 май и да се насладите на времето, прекарано с родителите и приятелите ви", написа той.

Кметът на Самоков Ангел Джоргов също обяви 2 май за неучебен ден. "Пожелавам на всички ученици една прекрасна Великденска ваканция", написа той в профила си във Фейсбук.

Област Бургас:

2 май ще бъде неучебен ден и за бургаските ученици. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов в профила си във Фейсбук. Той е издал заповед заради многото подадени искания от родители и ученици до него и до самите училища.

"Получих уверения от директори на училища, че това няма да се отрази негативно на учебния процес", написа той. 

2 май ще бъде неучебен ден за училищата СУ "Н.Й. Вапцаров" в Царево и ОУ "Св. Св Кирил и Методий" в Ахтопол. Това стана ясно от заповед на кмета Марин Киров.

Учениците в община Руен също ще почиват. Това стана ясно от заповед на заповед на кмета Ахмед Мехмед.

Област Варна 

Втори май ще бъде неучебен ден в община Варна, обяви днес кметът Благомир Коцев. Това важи само за училищата, но не и за детските ясли и градини, уточни той. 

Със заповедта на кмета, за варненските ученици почивните дни стават от 1 до 6 май включително. 1 май е Ден на труда и е официален почивен ден, а дните от 3 до 6 май се отбелязват Великденските празници и Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия. 

Област Монтана:

Кметът Златко Живков обяви 2 май за неучебен ден. Заповедта се подготвя и ще бъде подписана на 19 април.

Празникът на града - Денят на Свети Дух също ще бъде неучебен. Това е Петдесетница след Великден и тази година е на 24 юни.

Кметовете на още две общини в областта са обявили 2 май за неучебен - Берковица и Якимово.

Разград:

Кметът Добрин Добрев също зарадва учениците. Той е издал заповед, с която обявява 2 май за неучебен ден на територията на Общината.

"Пожелавам на нашите деца пълноценна ваканция и почивка, в която да посрещнат предстоящите Великденски празници", написа той в профила си във Фейсбук.

Пазарджик:

Кметът Петър Куленски също обяви 2 май за неучебен ден. "Разбирам, че образованието е ключов фактор за развитието на нашето общество.

Също така вярвам, че почивката и времето, прекарано със семейство и приятели, е от съществено значение за пълноценното развитие на младите хора", написа той в профила си във Фейсбук. 

Варна:

2 май ще бъде неучебен ден за учениците в града. Това съобщи на пресконференция кметът Благомир Коцев.

Заповедта не важи за детските градини и детските ясли, за които 2 май е присъствен ден.

Враца:

Кметът Калин Каменов издаде заповед, с която 2 май ще бъде неучебен ден за учениците. "Истината, скъпи приятели, е, че единственото, което съм отменил тази седмица, с моя заповед - е дата 2 май да бъде учебен ден за всички училища на територията на Общината.

Обсъждахме това предложение още миналата седмица, но го обявихме сега, защото дадохме няколко дни на родителите в детските заведения да заявят своето желание за присъствие на децата им на 2 май.

Затова единственият работен ден в първата седмица на месец май ще бъде неучебен и за децата в яслите, а при достатъчно позитивни заявки от родителите, имаме готовност да пуснем и детските градини", написа той в профила си във Фейсбук.

Област Кърджали:

Кметът Ерол Мюмюн също обяви 2 май за неучебен ден. Той издаде заповед.

"Надявам се, че тази новина ще зарадва учениците в Общината. Първи, трети, четвърти, пети и шести май са неработни и неучебни дни и само 2 май е учебен.

Затова решихме, че е по-добре семействата да могат спокойно да планират почивки около празничните дни за Великден и да прекарат по-дълго време заедно", заяви на брифинг кметът на града.

Кметът на Момчилград също обяви 2 май за неучебен ден.

Област Стара Загора:

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов обяви 2 май за неучебен ден. „2 май остава сред серия от почивни дни, които голяма част от семействата планират за празнична ваканция - от Деня на труда до Гергьовден.

Но за младите родители, които ще останат в родния край - детските ясли и градини ще работят“, каза кметът след издаването на заповедта.

2 май ще бъде неучебен ден за учениците и в община Гурково.

Област Кюстендил:

Кметът на Дупница Първан Дангов обяви 2 май за неучебен ден в Общината. 

"Вярвам, че учениците ще използват почивните дни за подготовка и по-добро представяне на предстоящото Национално външно оценяване и държавни зрелостни изпити", заяви Дангов.

Заповедта не важи за детските градини и детските ясли, за които 2 май е присъствен ден.

Припомняме, че 2 май ще бъде неучебен ден и за учениците в Благоевград, Пловдив, Асеновград, Първомай, Поморие, Белоградчик, София, Русе, Хасково, Димитровград, Троян, Ловеч, Смолян, Плевен - като за града е обявена и още една дата - 15 май - Празника на Плевен и Стара Загора.

Следващата порция от майски празници е в край на месеца. 24 май - петък - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и е официален почивен ден. Тук ще се получат 3 почивни дни заради уикенда.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня