Двамата, прегазили Петър и полицаи в Катуница, се отбранявали
Двамата, прегазили Петър и полицаи в Катуница, се отбранявали / снимка: DarikNews.bg, архив

Георги Йорданов и Спас Христов, прегазили две момчета и трима полицаи при бунтовете в Катуница, остават в ареста. Това реши Пловдивският окръжен съд. Двамата обжалваха мярката на Апелативен съд, която беше окончателна, но бяха допуснати до ново обжалване заради появилите се нови обстоятелства.

На Христов и Йорданов са им повдигнати обвинения  за умишлено причиняване на средна телесна повреда на Венцислав Гeоргиев, Валентин Костов, Атанас Васев и Петър Георгиев. Инцидентът стана на 23 септември вечерта, когато при размириците в село Катуница бе убит 19-годишният Ангел. Тогава Христов и Йорданова минаха през множеството пред палатите на фамилията на Кирил Рашков, за да избягат. 18-годишният Петър, който бе приятел на Ангел и Павел, пострада тежко и още няколко месеца ще се възстановява от тежката травма на тазобедрената става.

И този път адвокатите на Йорданов и Христов изтъкнаха влошеното им здравословното състояние. Йорданов е с психическо заболяване - доказана олигофрения, стана ясно днес. Защитата им изложи факта, че автомобилът „Мерцедес”, с който те са блъснали пострадалите, е почти изпотрошен и се намира в автоморга в село Труд. Двамата твърдят, че са се отбранявали от събралото се множество.

Според съда е налице висока степен на обществена опасност двамата да се укрият или да извършат друго престъпление, предвид досегашните осъждания на Йорданов, и лошите характеристични данни по отношение на Христов. Експертизите за здравословното състояние на двамата сочат, че няма пречка те да останат в ареста. За престъплението, в което са обвинени законът предвижда от 3 до 12 години лишаване от свобода.

Безредици в пловдивското село Катуница избухнаха вечерта на 23 септември след като там беше убит 19-годишен младеж. Саморазправа между българи и роми вдигна на крак през нощта десетки полицаи, а сутринта разярени жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков - Цар Киро. При сблъсъците между жители на селото и приближени на Рашков пострадаха двама местни и трима полицаи.