С велосипед около света. Двама нидерландски пътешественици са решили да изминат 100 хиляди километра на две колела.

Зад това приключение стои и сериозна природозащитна кауза. В момента Бен и Линда са в България.

100 дни на велосипеда, 153 дни почивка, 14 държави - от началото на епичното пътуване през юни миналата година Бен и Линда са навъртели общо 6 943 километра, предава NOVA.

Правила, които могат да се окажат много важни по време на пътешествие

„И така вече 6 месеца. Планирахме да продължим през Турция на изток, но заради пандемията от COVID-19, решихме засега да останем в Европа. Затова сега ще пътуваме към Норвегия”, казва Линда.

„Когато караме нагоре по стръмното е трудно, тъй като сме с доста товар. Всеки от нас носи на колелото си около 50 килограма багаж”, допълва Бен.

Въпреки спънките покрай пандемията, двамата ще изминат 100 хиляди километра и ще прекосят всички континенти. Планирали са това да се случи за 7 години. „За всеки километър от нашето пътуване сме си поставили за цел да наберем чрез дарители по 1 евро. Сумата ще бъде изцяло предоставена за благотворителност”, казва Линда.

Дарители не липсват, а междувременно семейството вече е помогнало на клуб по джудо в Северна Македония, както и на природозащитници в Гърция за опазване на морските костенурки.

В България Бен и Линда ще дадат средства за няколко каузи. В Стара Загора пътешествениците са закупили машина, с която в Спасителния център за диви животни ще могат да поставят изкуствени гнезда и волиери за птици.
nova.bg