/ БГНЕС
Дунав продължава да се покачва
96735
Дунав продължава да се покачва
  • Дунав продължава да се покачва
Нивото на река Дунав в българския участък продължава да се покачва, службите следят обстановката. За последното денонощие спад на водния стоеж е регистриран само в Оряхово и Лом.
Въпреки това в Лом остава в сила въведената втора степен от плана за бедствия - денонощно наблюдение. Подпочвени води са наводнили мазета и част от Дунавския парк в града. Проблеми се очакват и заради топенето на снега, който там е около 30 см.
 
От 8 до 17 см се е покачило нивото на Дунав през последното денонощие в различните точки от българския участък. Водният стоеж е най-висок при град Лом - 779 см. Въпреки че там е регистриран спад с 6 см, се запазва денонощното наблюдение на реката, което се извършва от постове в района на пристанище Лом и в селата Долни Цибър, Орсоя и Станево.
 

БГНЕС


При достигане на ниво на реката от 870 см се въвежда трета степен от плана за бедствия - изграждане на защитни съоръжения и земно насипна дига в района на пристанището. Топенето на натрупаната през последните дни близо 30-сантиметрова снежна покривка в града и района също може да създаде проблеми, каза пред Дарик кметът на Лом Пенка Пенкова.
 

БГНЕС


При Русе реката се е покачила с 15 см. Там службите също следят обстановката и са в готовност за реакция. Тъй като брегът край село Ряхово, община Сливо поле, е най-ниският в региона, има опасност от наводнения на къщи от подпочвени води. Населението е предупредено, а аварийният спасителен екип на БЧК е на разположение в случай на необходимост. Осигурени са и помещения, в които при нужда да бъдат настанени цели групи хора.
 
Прогнозата на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав е за покачване на нивото при Русе и Силистра.