Дунав наближава 8-те метра при Русе, край Лом водата се покачи с 8 см за денонощие
Дунав наближава 8-те метра при Русе, край Лом водата се покачи с 8 см за денонощие / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Дунав наближава 8-те метра при Русе
30724
Дунав наближава 8-те метра при Русе
  • Дунав наближава 8-те метра при Русе

Река Дунав продължава да се покачва и приближава нива от 8 метра при русенския бряг. Нивото при Русе тази сутрин е 776 см. В следващите 24 часа се очаква  ново покачване от 19 см. Кметът Божидар Йотов издаде заповед за денонощно дежурство заради покачване на нивото на реките Дунав и Русенски Лом. Кметовете на населени места трябва да предават информация за реките през шест часа.

Вземат се мерки за попълване на аварийните складове, и за обезопасяването на тръбните и шахтови кладенци за питейна вода в заливаемите тераси на реката. Създадена е организация за осигуряване и своевременното раздаване на чували за надстрояване на дигите. Към момента няма обезпокоителни сигнали от фирми и граждани, които имат имоти край реката.

Нивото на реките Дунав и Русенски Лом се следи непрекъснато и при преминаване към други степени на готовност населението ще бъде информирано своевременно, заяви Иван Чехларов, началник отдел „Управление при кризи и сигурност на информацията". Засега нивото на река Русенски Лом е в рамките на коритото на реката и на този етап при това ниво на река Дунав и липсата на обилни валежи, разливи не се очакват, уточни още той. В събота и неделя се очаква лек спад в нивото на реката.

Нивото на Дунав при Лом се покачи с 8 см за последните 24 часа и достигна 864 см над морското равнище, съобщиха от кризисния щаб в местната общинска администрация. Такова високо ниво на реката е необичайно за сезона и е прецедент за месец юли за последните двадесет години. Днешното ниво е най-високото, достигано от началото на тази година. Очаква се кризисният щаб да реши дали да се довърши строителството на временната дига от бетонни елементи и земя в района на пристанището, която бе започната вчера. Дигата трябва да спре нахлуването на вода в централната част на Лом през нисък участък в порта с дължина 50 метра. Тя трябваше да бъде изградена при ниво от 850 см, но с цел пестене на средства общината отлага решението за изграждането й до последния момент.

В момента водата е заляла части от дунавския парк и от пристанището, тя е на входа на крайречния хотел „Трансимпекс". От високите подпочвени води са наводнени мазета в близките до Дунав квартали на Лом. Подпочвените води са причина за срутване на три къщи в Лом и за пропадания на настилката по няколко улици, обяви кметът на града Пенка Пенкова. С техника на „Гражданска защита" продължава отводняването на помпената станция край село Добридол, която снабдява с питейна вода Лом и пет близки до града села. В момента водата е опасала станцията от всички страни, но благодарение усилията на спасителите не е влязла в нея.

„Гражданска защита" остава в трета степен на готовност за действие "Опасност от заливане". По брега на Дунав в ломския участък са разположени наблюдателни постове, които денонощно следят за промените на дунавското ниво и за пробойни в дигите. Засега защитните съоръжения издържат напора на водата, съобщиха от „Гражданска защита".

Ново повишение с 6 см на нивото на река Дунав при Видин е регистрирано през последното денонощие, съобщиха от хидрометеорологичната станция при Ново село. При Видин нивото днес е 860 см, а при Ново село - 805 см. Очакванията са повишението да продължи до края на седмицата. Обявена е „втора степен на готовност" на институциите при високи води на Дунав. Измерването на нивото на реката при Видин се извършва през четири часа. Организирано е денонощно наблюдение на защитните диги по поречието на Дунав, съобщиха от „Гражданска защита".