ДСБ искат общата данъчна ставка ДДС да е 18%
ДСБ искат общата данъчна ставка ДДС да е 18% / netinfo

ДСБ настояват общата данъчна ставка на данък добавена стойност (ДДС) да стане 18 процента, а ставката върху лекарствата и учебниците да бъде в размер на 7 сто. Тъмносините са подготвили и ще внесат пакет антикризисни промени в данъчните закони, стана ясно след редовното заседание на ръководството на партията.

„Демократи за силна България” се обявиха за възстановяване на необлагаемия минимум за доходите на хората, за да бъдат защитени най-бедните граждани. Това обяви депутатът Веселин Методиев. По думите му в подкрепа на малкия бизнес е нужно намаляване на данъка на едноличните търговци от 15 на 10 на сто.

Тъмносините предлагат намаляване с 2 процентни пункта на пенсионните осигуровки за всички категории работещи, за да намалят разходите за труд и да се запазят повече работни места. Те прогнозираха сериозни съкращения вследствие на кризата през следващата година. България ще загуби 40 000-50 000 работни места догодина. Заетостта няма да се увеличи с 38 000 души, както е заложено в Бюджет 2009, посочи заместник-председателят на партията Димитър Бъчваров.

Тъмносините определиха като „спирачка на баир” увеличението с 50 оценка на данъчната оценка на имотите, което залагат управляващите. Те настояват да няма промяна в нея, защото кризата засягала най-силния икономически сектор у нас – строителството.

По думите на Димитър Бъчваров приемането на тези мерки ще доведат до бюджетен излишък от 0,5% през 2009 година. През тази година излишъкът надхвърли 3%.