/ Thinkstock/Getty Images
Състав на Софийски апелативен съд е потвърдил определението на първоинстанционния съд, с което е оставена без уважение жалбата на обвиняемия за изменение на мярката му за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека, съобщиха от обвинението.
     
Върнаха в ареста дрогирания шофьор, прегазил два пъти жена в Самоков (ВИДЕО)

23-годишният мъж е в ареста от 22 юни, след като бил привлечен към наказателна отговорност за извършено от него пътнотранспортно произшествие в Самоков, при което тежко пострада 49-годишна жена.

Около 10:30 часа на 12 юни, на ул. „Проф. Васил Захариев“ в града, при управление на лек автомобил м. „Ленд Роувър“, обвиняемият предприел маневра на заден ход, без да се убедил, че пътят зад него е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението.

В резултат на действията му била причинена политравма на гръдния кош на пострадалата жена, довела до разстройство на здравето временно опасно за живота й.

Пътнотранспортното произшествие било извършено от него след употреба на наркотични вещества. След инцидента, водачът избягал от местопроизшествието, но по-късно е бил установен от разследващите органи.

Съдът гледа мярката на мъжа, прегазил два пъти жена в Самоков

След задържането му за срок до 72 часа, наблюдаващият делото прокурор е внесъл в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. Тогава съдът не го е уважил, като му е наложил „домашен арест“.

Това решение е било протестирано от държавното обвинение. С определение на Софийски окръжен съд му е била наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В резултат на извършени множество действия по разследването, в това число видеотехнически, автотехническа и съдебномедицинска експертизи, са били събрани доказателства в подкрепа на тезата за извършено умишлено престъпление - именно причиняване на тежка телесна повреда на пострадалата.

В днешното съдебно заседание съдът е приел доводите на прокурора от Софийска апелативна прокуратура за обоснованост и законосъобразност на постановеното първоинстанционно определение, с което е отказано мярката за неотклонение „задържане под стража“ да бъде изменена в по-лека и е оставил обвиняемия в ареста.