Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ / БГНЕС
Това е поредното падение, каза лидерът на движението Мустафа Карадайъ
ДПС остро осъди избора на лидера на НФСб Валери Симеонов за зам.-председател на Народното събрание. Според движението това е обида към парламентаризма и "поредното падение" на народните представители от ГЕРБ и БСП.

От своя страна шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова посочи, че парламентарната практика е да не се оспорват предложенията на парламентарните групи за разични длъжности в Народното събрание.

"Изборът на нов заместник-председател на Народното събрание днес е обида към парламентаризма, поредното падение на Народното събрание и народните представители от ГЕРБ и БСП, които извършиха този акт. Кошмарът на майките на деца с увреждания бе възнаграден от ГЕРБ и БСП. С този акт ГЕРБ и БСП се олицетворяват с всичко онова, което символизира това недоразумение в политиката. За тях хората са човекоподни, и ред други изявления и действия на тази персона", отсече лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Валери Симеонов стана зам.-шеф на парламента, ДПС напусна залата

По думите му "за тях човеконенавистта е разбирането за демокрация". 

С този акт границата на търпимост е прекрачена. Актът означава пълно отрицание на демократичните достижения, означава да властва национализма, омразата, разделението, противопоставянето и агресията. Означава нагла провокация към парламентаризма и евроатлантическите ценности, означава провокация към цялото общество. За ГЕРБ задържането на власт е над стабилността и сигурността на държавата", заяви Карадайъ.

Даниела Дариткова пък посочи, че практиката е когато парламентарна група предложи депутат за зам.-председател на Народното събрание, това да се приеме. 

"Има вакантно място, което се полага на "Обединени патриоти" и те направиха своето предлжение и ние го подкрепихме, защото такава е практиката.  Така сме подкрепили и предложенията за зам.-председатели и от БСП, и ДПС", даде пример тя.