ДПС нарече делото срещу Доган опит за политически бунт
ДПС нарече делото срещу Доган опит за политически бунт / Sofia Photo Agency, архив
ДПС нарече делото срещу Доган опит за политически бунт
32236
ДПС нарече делото срещу Доган опит за политически бунт
  • ДПС нарече делото срещу Доган опит за политически бунт

От ДПС поискаха да стане ясно кой е решил Елеонора Николова да бъде адвокат по делото срещу лидера на движението Ахмед Доган. Процесът е във връзка със скандалните хонорари на стойност 1,5 милиона лева, които Доган е получил за консултантски услуги по реализирането на хидропроекти в Родопите. Делото започва след като през юли парламентарната комисия за борба с корупцията заключи в доклада си по случая, че Доган е извършил тежка политическа корупция, конфликт на интереси и е в икономическа зависимост от частни структури. От ДПС определиха доклада като „откровен политически акт".

Депутатът от ДПС Лютви Местан: „Разбрахме, че Народното събрание е ситуирано като страна. Моят въпрос от името на всички колеги от парламентарната група към вас е: ако Народното събрание е страна по това дело, кой на какво основание упълномощи г-жа Елеонора Николова да представлява Народното събрание. Припомням, че парламентарната група на ДПС няма да приеме лидера на парламентарната група да бъде поставен в ситуация, в която едва ли не срещу него се осъществява един политически пуч. Не е допустимо служител на Народното събрание да раздава политически оценки. Тя не говори по предмета на делото, тя излиза от предмета на делото с изрази като политическа върхушка, наглост и други оценки. Настояваме да се изясни процедура на определяне кой ще представлява Народното събрание. Това не може да бъде политическо ангажирано лице. Няма да допуснем да поставите на изпитание толерантността на парламентарната група на ДПС, да поставите на изпитание толерантността на цялата партия, и най-вече на избирателите на Движението за права и свободи".


От ДПС настояха още да бъде проверен случай в Благоевград. Местан представи писмо от директора на регионалния инспекторат Ивайло Златанов, в което се задължават директорите на училища да събират информация за религиозната принадлежност на учениците. В писмото според Местан се налага класният ръководител да определи религиозната принадлежност на децата. Ако се окаже, че действията са по разпореждане на министерството, от ДПС настояват образователният министър Сергей Игнатов да си подаде оставка.