Достигаме минималните еврозаплати за три години
Достигаме минималните еврозаплати за три години / netinfo

Средната заплата на българина трябва да достигнат минималното възнаграждение в Гърция, Испания и Португалия през 2009 година. Това трябва да бъде една от целите на българската икономика след влизането на страната ни в Европейския съюз, според специално становище на Икономическия и социален съвет за политиката на доходите.

Според експертите на съвета още догодина размерът на минималната пенсия трябва да бъде обвързана с минималната заплата за страната, при съотношение не по-малко от 50 %, а гарантираният минимален доход на българина да се определя като минимум 60 на сто от официално приетата линия на бедността. Заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров обяви още две цели, които трябва да постигнем след 1 януари:

„Защита на доходите от инфлацията и възстановяване на техните реални стойности от началото на прехода, като първа непосредствена цел, което трябва максимално бързо да се случи. И като по-далечна цел, намаляване на дистанцията между средните ни заплати със средните заплати на 25-те – 27-те след 1 януари”.

През последните пет години доходите на българина изостават от развитието на икономиката, отчетоха от съвета. Въпреки това обаче процентът на относителната бедност намалявал всяка година, като за миналата е бил 14,4 при 15 на сто средно за Европа.

„За първи път през тази година нарастването на заплатите в частния сектор изпреварва този процес в бюджетната сфера”, обяви заместник-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян.