Извън Изборният кодекс, параванът е преграда и обикновено служи да скрие действията, които правиш. Параванът замени тъмната стаичка според Изборния кодекс. Това заяви премиерът Гълъб Донев в началото на заседанието на Министерския съвет (МС).

Предназначението му е същото. Добре известно е, че т.нар. тъмна стаичка никога не е предизвиквала смут и колебания. Тя никога не е обърквала ЦИК и СИК при естественото тълкуване. Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и нещата с него стоят по същия начин, изтъкна още той.

ЦИК все още не знае какви ще са устройствата за видеонаблюдението на вота

Разчитаме на добро взаимодействие между МС и ЦИК, каквото беше за предишните избори, заяви още министър-председателят.

"Тъй като са необяснимо за мен и колегите от МС аргументите на секретари на РИК, които се обръщат към мен за указания по този въпрос, МС няма задължение да описва техническите параметри на параваните, зад които да гласуват гражданите", посочи още Донев.

Обяснението на Донев идва в отговор на това, че във вторник говорителят на ЦИК Росица Матева обяви, че в Комисията пристигат писма с въпроси за размерите и вида на параваните. От ЦИК изпращат тези запитвания към МС, а отговорът на администрацията там е, че не е необходимо решението за параваните да е централизирано.

Така общините все още нямат яснота какви паравани трябва да се осигурят в секциите за гласуване, а отговорът на Донев бе, че Министерският съвет няма задължение да определя техническите параметри на параваните.