Общините все още нямат яснота какви паравани трябва да се осигурят в секциите за гласуване
Централната избирателна комисия все още не знае какви ще са устройствата за видеонаблюдението на вота. Това каза пред NOVA NEWS говорителят на комисията Росица Матева. 

 „ЦИК има намерението да разпише подробно действията, които трябва да извършва председателят на Избирателната комисия след приключване на изборния ден, преди старта на преброяването, с включване на устройството, разполагане на масата, на която ще се брои. Но ЦИК трябва да получи информация какви ще бъдат тези устройства, а и дори да ги видим“, каза Матева. И предположи, че ще бъдат използвани телефони.

На изборите ще се снима с мобилни устройства, отпадат камерите в училищата

По-малко от три седмици преди изборите общините все още нямат яснота какви паравани трябва да се осигурят в секциите за гласуване, защото на изборите на 2 април не трябва да има кабинки.

Матева каза още, че в комисията вече пристигат писма с въпроси за размерите и вида на параваните.

От ЦИК изпращат тези запитвания към МС, а отговорът на администрацията там е, че не е необходимо решението за параваните да е централизирано.

„Информационно обслужване“ с важна информация за видеонаблюдението на вота

Красимир Иванов, директор Дирекция „АПИО“ - Община Монтана, каза, че никъде не е разписано какви да бъдат параваните, а в Изборния кодекс думата „кабина“ е заменена с „параван“, без допълнителни уточнения. Той посочи, че са отправяли въпроси, но нямат отговори, а са притиснати от времето.