Днес стана ясно, че швейцарската шофьорска книжа, която е използвал Георги Семерджиев, задържан и обвинен за тежката катастрофа на столичния бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени, е фалшива. Това става ясно от официалния отговор на Интерпол Берн, след отправено от  ДМОС-МВР запитване.

От МВР съобщиха, че във връзка с тежката катастрофа, на 06.07.2022 г. в Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" е получено запитване от ГДНП с молба за спешна проверка на свидетелството за управление на МПС на водача, причинил инцидента".

Освен това, Софийска градска прокуратура (СГП) разследва престъпление по служба на полицейски служители, които евентуално са покровителствали обвиняемия Георги Семерджиев.

Обвинението е, че в периода 2021 г. до 5 юли 2022 г. при условията на продължавано престъпление служител от структура на МВР е нарушил служебните си задължения с цел да облагодетелстване на себе си или другиго облага, а от това са настъпили значителни вредни последици.

Материалите са отделени във връзка със събрани в хода на разследването по делото за пътнотранспортното произшествие данни за евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР, включително на КАТ-СДВР, за покровителстване на обвиняемия Семерджиев, както и за търговия с влияние.

След анализ и преценка на всички данни, събрани в хода на проверката, прокурор в СГП е счел, че са налице достатъчно такива за извършено престъпление от общ характер и е образувал досъдебно производство за престъпление по служба.

Предстои провеждане на разследване по делото, в хода на което ще се установи дали евентуално са налице достатъчно доказателства за извършено от служител на МВР престъпление.

Данни от разследването сочат още, че полицайката от Първо РПУ в София Симона Радева е пътувала заедно със Семерджиев по време на тежката катастрофа. По неофициална информация се смята, че тя е съдействала на Семерджиев да избягва полицейски проверки, а след бягството от тежката катастрофа на 5 юли, тя му е съдействала за стълба, за да може Семерджиев да влезе в дома си.

Излезе информация от МВР, че полицайка от Първо РУ в София е отстранена за два месеца от длъжност за нарушаване на етичните норми, като вероятно става въпрос именно за Радева.

Дисциплинарно производство е образувано на основание налични данни за нарушения на етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, Етичния кодекс за поведение на държавни служители в МВР, утвърден със заповед на министъра. 

Служителката е отстранена от длъжност за срок от 2 месеца, считано от 8 юли. Законът позволява еднократно удължаване на срока с още един месец. 

От Софийска градска прокуратура (СГП) отправиха апел към всички граждани, намирали се в района на кръстовището на бул. "Черни връх" и бул. "Арсеналски" в гр. София в периода около 23:00 часа на 05.07.2022 г., в момента на настъпването на тежко пътнотранспортно произшествие, при което са загинали две лица, и станали очевидци на произшествието, да се свържат със СГП чрез тел. 02/9813344 или електронен адрес sgp@prb.bg или с Национална следствена служба чрез тел. 02/9826666 или електронен адрес nsls@nsls.bg".