Дойче Веле: Ще продължим да пишем за КТБ и ще обсъдим ново сътрудничество с Бедров и Барух
Дойче Веле: Ще продължим да пишем за КТБ и ще обсъдим ново сътрудничество с Бедров и Барух / снимка: Дойче веле

По повод продължаващата дискусия в общественото пространство за отстраняването на журналистите Еми Барух и Иван Бедров, от редакцията на Дойче веле изпратиха своята позиция по проблема.

От Дойче веле припомниха, че в края на август 2013 г. КТБ са изпратили писмо, в което обвиняват Дойче веле, че води целенасочена кампания срещу банката и срещу председателя на Надзорния ѝ съвет Цветан Василев. Критиката е била базирана на различни публикации на уебсайта им на български език.

От редакцията обясниха, че са направили подробна проверка по случая. Резултатите от нея показали, че са налице различни схващания за журналистическите стандарти на Дойче веле. „Така например тонът в някои от коментарите би звучал необичайно в германски медии, но като имаме предвид разгорещения медиен дебат в България, този тон е част от всекидневието там. В крайна сметка бяха установени някои професионални пропуски, които не са в унисон с правилата на Дойче веле. По темата КТБ например не е било поискано становището на самата банка", заявяват от редакцията.

Ръководителят на българската редакция призна тези пропуски и пое отговорността за тях. В същото време той очерта бъдещите мерки, които ще предотвратяват повторението им.

От редакцията посочиха още, че "независимо от реакцията на КТБ, Дойче веле и занапред ще публикува журналистически материали за банката и за председателя на надзорния ѝ съвет".

„В близките дни представители на Дойче веле, които носят програмна отговорност, ще посетят София и лично ще разговарят с двамата автори за различните възможни възгледи относно това каква трябва да бъде журналистиката и за бъдещото сътрудничество с тези автори. Дойче веле се стреми към решение, което удовлетворява всички участници в този разговор", посочиха още от Дойче веле.

Ето и пълния текст на позицията на Дойче вече:

От средата на септември в редица български медии се води дискусия за работата на Дойче веле (ДВ). Повод за тази дискусия е решението на ДВ временно да замрази сътрудничеството с двама автори, които работят на хонорар.

Те са автори на коментари за уебсайта на ДВ на български език. Българските медии информираха обществеността за решението на ДВ и оповестиха, че не го приемат.

В публикациите на ДВ многократно е ставало дума за нарастващата медийна концентрация и за скритото влияние, което се упражнява върху формирането на общественото мнение в България. По темата са публикувани аналитични материали, коментари и прегледи на печата. В този контекст многократно е ставало дума и за Корпоративна търговска банка (КТБ) в София.

В края на август 2013 година КТБ изпрати дълго писмо, в което обвинява ДВ, че води целенасочена кампания срещу банката и срещу председателя на Надзорния ѝ съвет Цветан Василев. Критиката се базира на различни публикации на уебсайта на ДВ на български език. ДВ провери тези обвинения в унисон със съответните процедури. На външен изпълнител бяха поръчани преводи от български на немски на визираните публикации. В хода на тази проверка стана ясно, че видимо са налице различни схващания за журналистическите стандарти на ДВ. Така например тонът в някои от коментарите би звучал необичайно в германски медии, но като имаме предвид разгорещения медиен дебат в България, този тон е част от всекидневието там.

В крайна сметка бяха установени някои професионални пропуски, които не са в унисон с правилата на ДВ. По темата КТБ например не е било поискано становището на самата банка. Ръководителят на Българската редакция призна тези пропуски и пое отговорността за тях. В същото време той очерта бъдещите мерки, които ще предотвратяват повторението им.

Независимо от реакцията на КТБ, ДВ и занапред ще публикува журналистически материали за банката и за председателя на Надзорния ѝ съвет.

На 13 септември в писмо до КТБ ДВ категорично отхвърли внушението, че води „целенасочена политика" или „кампания" и подчерта своята независимост като медия. Част от тази независимост са и коментарите с акцентирана гледна точка, които не са нещо необичайно в публичната дискусия в България. В писмо от 19 септември КТБ съобщи на ДВ, че от страна на банката недоразуменията са разчистени. В своето заседание на 20 септември Надзорният съвет на ДВ разгледа случая и одобри позицията и действията на ДВ.

Вече от десетилетия ДВ е важен глас в България, който се цени заради неговата независимост. За българския медиен пазар е характерна висока степен на концентрация, много медии са поляризирани между различните политически лагери.

Благонадеждността, спечелена благодарение на независимостта, е най-голямото богатство на ДВ. ДВ не може да си позволи да бъде инструмент на която и да било групировка и да бъде използвана във вътрешнополитическите сблъсъци. Това важи за всички краища на света, където присъства ДВ.

С цел да гарантира качеството на своите публикации, през последните години ДВ редовно провежда обучения на своите сътрудници в съответните страни. Кореспондентите на Българската редакция също бяха запознати с правилата за работа.

ДВ приключи вътрешната проверка на българските си публикации за КТБ. В близките дни представители на ДВ, които носят програмна отговорност, ще посетят София и лично ще разговарят с двамата автори за различните възможни възгледи относно това каква трябва да бъде журналистиката и за бъдещото сътрудничество с тези автори. ДВ се стреми към решение, което удовлетворява всички участници в този разговор.