/ ThinkStock/Getty Images
Мнозинството от 70 процента от работещите обаче не смятат, че работното им място е застрашено, показват данните от телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл"
Повече от една трета /36 процента/ декларират, че след въвеждането на извънредно положение доходите им са намалели. Други близо 1/4 живеят с чувството, че съвсем скоро това ще им се случи..

Това показват данните от втората вълна на сондаж на "Галъп интернешънъл" по отношение на коронавируса и предприетите мерки, проведен сред 850 души на 30 и 31 март. Първата вълна беше преди седмица.

Проучване: Българите приемат и подкрепят извънредното положение

Шест процента от работещите, което е удвояване за две седмици, заявяват, че вече са загубили работа, а още 10 на сто казват, че това е непосредствената им перспектива. Мнозинство от 70 процента от работещите не смятат, че работното им място е застрашено.
 

Галъп изследване
“Галъп интернешънъл“Активните в икономически план възрасти са и тези, които в най-сериозна степен споделят тревожни оценки и перспективи за доходите си. Може би затова и най-младите групи в по-голяма степен намират мерките вече за непоносими, коментират от "Галъп".

Анализаторите констатират, че за изтеклата седмица по главните параметри на масовото съзнание в България във връзка с коронавируса няма съществена динамика. Две трети от българите продължават да смятат, че мерките които властта взема, са достатъчни. Леко нараства спрямо предходната седмица делът на тези, които смятат мерките за прекалени и сега те са 20 на сто, а слабо намалява делът на считащите, че мерките са недостатъчни (12 на сто). 
 

Галъп изследване
“Галъп интернешънъл“Самите мерки са "неприятни, но поносими" за 82 процента от българските граждани. Други 15 на сто казват, че те са "вече непоносими". Сред активното население тези дялове са съответно 80 на сто и 17 процента.

"Галъп": Българите са готови на ограничения, за да спрем коронавируса (ГРАФИКИ)

Действията на правителството отново се оценяват високо - както и миналата седмица. В този контекст националният оперативен щаб също запазва одобрението си в извънредната ситуация. Тя създава ново доверие към властите, отбелязват от "Галъп".

Според данните 24 на сто от хората са в панически страх, 60 на сто - в тревога, а 13 на сто отговарят, че реагират спокойно. Останалите се затрудняват да отговорят.

Като цяло българите търпеливо понасят сполетелите ги ограничения и не се вижда необходимост от краткосрочни корекции на извънредния режим. С изключение на икономическата ситуация, където се струпват тъмни облаци, обобщават анализаторите.