Парламентарната комисия по здравеопазването одобри на извънредно заседание промени в Закона за здравето, които регламентират възможност за въвеждане на мерки след края на извънредната епидемична обстановка

Измененията, внесени от депутати от управляващата коалиция, бяха приети на първо четене с 9 гласа "за", един "против" и седем "въздържал се".

На 1 април носенето на маски ще бъде пожелателно. Това обяви председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев, преди началото на заседанието. 

Причината - промените в Закона за здравето, които дават право на здравния министър да налага мерки след края на извънредната епидемична обстановка, ако бъдат приети, ще влязат в сила най-вероятно първата седмица на април

Внесеният законопроект предвижда след изтичане на извънредната епидемична обстановка у нас все пак да бъдат налагани мерки, но от общ характер – спазване на дистанция и дезинфекция, както и носене на маски на определени обществени места. Също и увеличаване на броя на ваксинираните българи. Остава в сила европейският регламент – всички, които пристигат у нас, да представят документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Няма да се налага пълна забрана за влизане у нас, няма да се спира и работата на различни, обществени места, като молове, кина и театри.

Ако все пак има влошаване на епидемичната обстановка и нужда от нови ограничения, право да ги налагат ще имат директорите на регионалните здравни инспекции, а също и здравният министър по предложение на главния държавен здравен инспектор.

Председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев посочи, че промените в Закона за здравето ще влязат в сила в момента, който НС ги гласува на второ четене. "Това ще стане може би първата седмица на месец април. Ще влязат със задна дата от 1 април и ще дадат възможности на министъра на здравеопазването и на директорите на РЗИ да се въвеждат регионални мерки при нужда", каза още Тонев. По думите му този законопроект дава възможност да не се затваря държавата.

Председателят на Здравната комисия подчерта, че със Закона за здравето се урежда за още три месеца, до актуализацията на бюджета, да има законово основание да продължат да се изплащат парите на медиците.

Думите на Антон Тонев бяха във връзка с изявлението на проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ - СДС, който каза пред медиите, че промените будят много повече въпроси. "Категорично не дават отговори какво се случва с парите на първа линия на медиците и осигурените от допълнителни средства от нашето правителство на лекарите, сестрите и санитарите.

По думите му предложените промени връзват ръцете на министъра на здравеопазването.

Той коментира и отпадането на маските. "Бих се доверил по-скоро на експертите, които казват, че маските трябва да останат. Нивото на ваксинация в България е много ниско и това е поредният провал", заяви Ангелов.

От "Има такъв народ" подкрепиха законопроекта в комисията, но се обявиха "против" приемането му на две четения в едно заседание в пленарната зала. От политическата сила ще настояват за най-малко седем дни между двете гласувания и работна група да прецизира разпоредбите.

Преди два дни правителствената пресслужба съобщи, че срокът на извънредната епидемична обстановка няма да бъде удължаван след 31 март т.г. Затова предложението е промените в Закона за здравето да влязат в сила от 1 април

БТА, БГНЕС