Добричлийка почина от грип
Добричлийка почина от грип / снимка: Sofia Photo Agency, архив

66-годишна добричлийка е починала след усложнения от грип, съобщиха от РЗИ - Добрич. Жената заболяла в края на януари, като се оплаквала от повишена температура - 39 градуса, прогресиращ задух, кашлица, отпадналост и болки в гърдите.

Около седмица след началните симптоми на заболяването, на 30 януари, тя е била прегледана в къщи от личния лекар, предписана й е била симптоматична терапия и е била насочена с медицински направления за консултативни прегледи с кардиолог и ендокринолог.

На 31 януари болната била прегледана в Спешно отделение на добричката болница и била настанена в Първо вътрешно отделение с диагноза сърдечна недостатъчност в крайно тежко увредено общо състояние.

На 1 февруари жената била приведена в ОАРИЛ за интензивна терапия и подпомагане на дишането с диагноза двустранна пневмония, остър респираторен дистрес синдром и остра дихателна недостатъчност. На 5 февруари, въпреки проведената интензивна терапия, пациентката починала.

По време на лечението са били проведени поредица от консулти със специалисти, включително и от Варна, включен е бил и антивирусен препарат Тамифлу.

Взетите проби за изследване от добричката болница са изпратени в Националната референтна лаборатория по Грип и ОРЗ в НЦЗПБ - София, а известията сочат положителен резултат за грипен вирус тип А Н1N1.

При епидемиологичното проучване е установено, че жената е била с придружаващи заболявания - хипертонична болест III степен, хипертонично сърце, захарен диабет тип II тип, хроничен бронхит и затлъстяване.

Според специалистите пациентката попада в групата с най-висок риск от усложнения след грипна инфекция, поради придружаващи хронични заболявания и потърсена медицинска помощ около седмица след появата на симптомите на заболяването.