/ БГНЕС
"Нямам информация за посещение на Зеленски", допълни той
"Оборудване, което на нас не ни трябва и което им трябва само на тях или казано с други думи ние се явяваме единственият продавач в света на оборудването, от което украинците имат нужда", това заяви Делян Добрев от ГЕРБ пред журналисти в сряда.

"Украйна е единственият купувач в света на оборудването, което ние имаме и не можем да използваме", допълни той.

От ДБ предлагат България да продаде ядреното оборудване от АЕЦ „Белене“ на Украйна

Според него оборудването е възможно да бъде реализирано в Украйна, защото те са в другата ситуация - имат построена централа, 3 и 4 блок в тяхната централа са завършени на 80% и единственото, което им липсва са двата реактора, четирите парогенератора и циркулационните помпи, които ние имаме. По думите му от тази гледна точка се получава така, че може да се направи "перфектната комбинация".

По думите му решението на Народното събрание е да възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори със своя украински колега и да договори евентуалната продажба на това оборудване за цена не по-ниска, от цената, която България е платила за него или около 1,2 милиарда лева.

Според него това не изключва възможността спазарената или договорената цена да бъде по-висока от тази, но не може да бъде по-ниска. 

"От тази ситуация ще спечелят и двете страни. България ще си възстанови огромните средства, които през годините са дадени за това оборудване и ще помогне - Украйна ще довърши централата, която е готова на 80%", допълни Добрев.

На въпрос има ли връзка подготвеното посещение на Зеленски с продажбата на оборудването с АЕЦ Белене, той отговори:

"Нямам информация за посещение на Зеленски", допълни той. "Нашето предложение няма връзка с евентуално такова посещение, ако такова ще се състои", обясни той.