/ netinfo
До какво доведе протестът на служителите от Агенцията по градушките?
94133
До какво доведе протестът на служителите от Агенцията по градушките?
  • До какво доведе протестът на служителите от Агенцията по градушките?
На този етап всеки стрелец от агенцията по градушките ще получи около 500 лева допълнително материално стимулиране в зависимост от оценката на работата му, в следващите месеци ще се търсят възможности за увеличение на заплатите в структурата. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов по повод исканията на протестиращите служители на полигоните. По-рано днес те настояха за увеличение от 20% на заплатите и подобряване на условията на труд.
 
Служителите на Агенцията за борба с градушките спират работа

Днес министър Порожанов заедно с представители на синдикатите подписаха споразумение, в което е посочено възможностите за увеличение на възнагражденията на стрелците.
 
В момента заплатата на служител за борба с градушките е 460 лева, но на практика взима 360 лева. През миналата година възнагражденията на хората в сектора са били повишени с 10%. Активно стрелците работят около пет месеца, но получават целогодишно заплата, която се изплаща на време, уточниха от Агенцията по градушките.
 
Министър Румен Порожанов заподозря, че протестът има политически привкус, например в Садово, където се подклажда от местен политик. "В момента въпросният говорител е председател на Общинския съвет в Садово. Той е от БСП и те са били говорители на част от протестиращите служители", съобщи министърът.
 
Служителите, които не са съгласни с предложението на земеделското министерство, ще бъдат заменени с други.
 
Протест на ракетните стрелци от Поповица и Голям Чардак

Професията на ракетния стрелец да влезе в класификатора на професиите настоя Светла Василева от КНСБ, която прие предложението на министерството. "Разбира се, че няма да бъдат доволни всички, но единствената възможност по законов път да бъдат увеличени заплатите е допълнително материално възнаграждение", обясни тя
 
Градушките през последното денонощие са нанесли най-много поражения в районите на Враца и Монтана, но Агенцията по градушките разполага с достатъчно противоградни ракети за летния сезон, информира инженер Ваньо Славеев - изпълнителен директор на отговорната за това структура.