Противоградни ракети
Противоградни ракети / снимка: БГНЕС, архив
борба с градушките
94128
борба с градушките
  • борба с градушките
Синдикатите на всички полигони за противоградни ракети са на среща с министъра на земеделието Румен Порожанов. В нея ще вземат участие и представители на Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ). Целта е да се подпише споразумение за по-нататъшната работа на служителите, действащи на площадките, от които се изстрелват ракетите против градушки.

В споразумението се казва, че заплатите на работниците ще бъдат увеличени от 2018 г. и ще получат бонус от по 500 лв. за месец юли. Служителите на полигоните в Голям Чардак и Поповица обаче не са удовлетворени от тези условия и искат заплатите им да бъдат увеличени още от сега. Те са излезли на гражданско неподчинение от тази сутрин, съобщи за Дарик синдикалистът от КНСБ Евгений Иванов.

Протестират над 80% от служителите в полигон Голям Чардак и близо 70% от колегите им в Поповица. Те поискаха оставките на ръководството на ИАБГ. Евгений Иванов увери, че обществеността ги подкрепя напълно.  

В споразумението с министър Порожанов се предвижда въвеждането на професията „ракетострелец“ в националния класификатор и запазването на числения състав в системата.

Чуйте и от прикаченото аудио.