До 15 юли внасят в спецсъда обвинителния акт за атентата в Сарафово
До 15 юли внасят в спецсъда обвинителния акт за атентата в Сарафово / БГНЕС, архив

До 15 юли т.г. ще бъде внесен обвинителния акт за бомбения атентат в Сарафово. Това обяви в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров.

Вече са финализирани всички процесуално-следствени действия. Тъй като се отнася за престъпление против Републиката, обвинителният акт ще бъде внесен в специализирания съд, уточни Цацаров.

ФБР поиска помощ в разследването на атентата в Бургас

Шестима души загинаха при терористичния акт на бургаското летище от 18 юли 2012 г. Тогава 24-годишният ливанец с френски паспорт Мохамад Хасан Ел Хюсеини се взриви в автобус, пълен с туристи, уби петима израелски граждани и българският шофьор Мустафа Кьосов.

Съучастниците му, които с дистанционно са задействали бомбата - Мелиад Фарах и Хасан Ал-Хадж Хасан, са избягали от страната и до момента не е известно къде се укриват. Те са обвинени в тероризъм, процесът срещу тях ще се води задочно.

В Бургас вече са им назначени двама служебни защитници, научи Дарик.

Обвинител номер 1 пристигна в Бургас, за да се запознае с развитието на знакови за региона дела. Сотир Цацарав коментира и случая със стрелбата на граничен полицай срещу афганистански гражданин край Средец.

По думите му, в хода на разследването са използвани всички механизми, с които вътрешното ни министерство разполага. Проведени са и множество разговори със службите в Кабул.

Подробности по делото ще станат известни на 24 юни. Обвиняем към момента все още няма, станало ясно от проверката на Цацаров вчера.

Мигрантът край Средец загинал от рикоширал куршум

Учудващо, граничният полицай е бил разпитват единствено в качеството си на свидетел.

До 10 юли тръгва и делото „Низамов“, каза още главният прокурор. Той допълни, че предстои внасянето на предложение до министъра на вътрешните работи, което касае броя на разследващите полицаи в граничните полицейски райони.

По информация на Цацаров, Елхово и Царево разполагат само с по един разследващ.

Други новини от Бургас