Мигрантът край Средец загинал от рикоширал куршум
Мигрантът край Средец загинал от рикоширал куршум / netinfo

Служителят на МВР твърди, че е произвел изстрел във въздуха, но вследствие на рикошет е пострадал мигрант, който по-късно е починал. Това заяви на пресконференция в Елхово главният секретар на МВР Георги Костов.

"Изстрелът е произведен със служебен пистолет", уточни главният секретар на МВР. По думите му всички 54 задържани са мъже около 20-30 годишни в добра форма.

Мястото, през което са проникнали нарушителите се охранява от интегрираната ни система, служителите на МВР са били на това място заради регистриран пробив в нея, разясни главният секретар на МВР. „Един от служителите твърди, че е произвел изстрел във въздуха и вследствие на рикошет има пострадал, който почива. Съотношението на силите е трима служители на МВР срещу над 50 нарушители“, каза още той.

Георги Костов уточни, че формата на агресия, която нарушителите са проявили, е саморазправа със служителите на МВР, с което опроверга и първоначалните информации, че мигрантите са били въоръжени.

Прострелян мигрант почина след инцидент на българо-турската граница

По думите му мигрантите навлезли на българска територия от Турция. „Имаме задържани 54 нарушители в района на това местопроизшествие. Първоначално те съобщават, че са с произход от Афганистан. Мястото, през което са проникнали е силно пресечено, гориста местност”, заяви Костов и  допълни, че тепърва ще се установява къде точно са проникнали тези мигранти.

Мигрантът край Средец загинал от рикоширал куршум
netinfo

В момента задържаните мъже се разпитват в Средец. Всички те са без документи за самоличност.

„В момента са в ГПУ-Средец, предстои да се приемат в приемния център в Елхово. Категорично към момента нямаме задържан български гражданин, това означава, че нямаме лице, което е с български документи за самоличност”, заяви главният секретар на МВР. Има голяма вероятност някои от задържаните нарушители да е с познание за релефа, посочи той.

„Нашите служители на границата са подложени един силен миграционен натиск”, акцентира още комисар Георги Костов на брифинга в Елхово.

Мигрантът край Средец загинал от рикоширал куршум
netinfo

Няма други лица, пострадали при инцидента край Средец, и приети в МБАЛ-Бургас, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Тялото на починалия мигрант е  откарано за аутопсия в Катедра "Съдебна медицина".

Първи сериозен инцидент с мигранти в България

Това е първият сериозен инцидент с мигранти в България, която досега беше избягвана от мигрантите, които се отправят към Западна Европа. Заради инцидента на българската граница премиерът Бойко Борисов напусна заседанието на Европейския съвет в Брюксел и още снощи и излетя за България.

Мигрантът край Средец загинал от рикоширал куршум
netinfo