Глинка Комитов
Глинка Комитов / БГНЕС
Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов е депозирал оставката си, информира Дарик председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Даридкова. Тя допълни, че причините за това неофициално са изцяло лични. От здравноосигурителната институция обаче отказаха да потвърдят информацията и съобщиха, че във вчерашния ден д-р Комитов дори не е ходил до сградата на Народното събрание, за да депозира оставка.
 
В оставката, депозирана от д-р Глинка Комитов, официално няма посочени причини, информира д-р Даниела Даридкова.

И шефът на НЗОК подкрепя идеята за безлимитни болници
 
"Комитов си е депозирал оставката вчера, след 17:00 ч. в деловодството на Народното събрание. В самата оставка няма посочени причини, защото не е задължително. Той се е позовал на члена от Закона за здравното осигуряване, който му дава такава възможност, без да уточнява причините. Иначе неофициално те са изцяло лични", каза тя.
 
От касата обаче определиха пред Дарик информацията като противоречива, тъй като самият д-р Комитов обяснил, че дори не е ходил до парламента, за да депозира оставката си.
 
В последните месеци управителят на здравната каса няколко пъти се налагаше да дава обяснения пред парламентарната здравна комисия, свързани с парите на фонда.
 
Основните проблеми, заради които д-р Комитов бе привикван, са свързани с орязани средства за болниците от една страна, и с нарастващите разходи за лекарства от друга.

Здравният министър: Трябва да се поучим от частните болници
 
Тази седмица пък здравноосигурителната институция бе замесена в скандал с Българския лекарски съюз. Лекарите отказаха да се разпишат върху решение на надзорния съвет на касата, тъй като според тях то засяга средствата за раждания, химиотерапия, хемодиализа и интензивни грижи.
 
По програма следващото заседание на надзорния съвет трябваше да се проведе в началото на седмицата. Председателят на лекарското съсловие д-р Венцислав Грозев обаче обясни, че новината за оставката на управителя на касата е изненада за него.
 
"По-скоро съм изненадан, но не коментирам. Ще запазя мълчание в това отношение", посочи д-р Грозев.

Тревожно е да се намалят цените на клинични пътеки, смята здравният министър
 
Председателят на надзорния съвет на касата не бе открит за коментар. Д-р Глинка Комитов застана начело на здравната каса през месец март 2015 година, когато длъжността министър на здравеопазването се изпълняваше от д-р Петър Москов. Тогава Комитов бе назначен от Народното събрание с гласовете на депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, ПФ, БДЦ и АБВ.