Хората от Първо управление (на Държавна сигурност) нямаха поглед върху тези неща в държавата, в този смисъл генерал Любен Гоцев беше един паркетен генерал. Това обяви в „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS Димитър Иванов, началник на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност по повод факторите, повлияли на икономическите промени в страната след 10 ноември 1989 г.

„Към всяко отраслово министерство имаше офицер от Държавна сигурност, под прикритие, който работеше като служител, но работата му беше наблюдава. Той не беше обикновен служител, а офицер от икономическото контраразузнаване", обясни той действащата система в Народна република България.

Достигна ли клетвата за отмъщение убийците на Илия Павлов? (ВИДЕО)

Димитър Иванов, който е доктор на икономическите науки и професор по национална сигурност и лидерство, добави, че всички тези офицери, работили в министерствата, където се оперира с големи средства от значителен стокооборот, са докладвали на съответните служби. Оттам информацията се е събирала и анализирала, отивала е към Държавна сигурност, след това в МВР и накрая към партийното ръководство. А отделно от това е имало инспектори, които само с това са се занимавали.

"Контролните системи се дублираха, три-четири, една над друга", добави още Иванов. Tой изтъкна, че и преди, и сега корупцията е по върховете на властта, по управленските етажи. Но тогава не е било формулирано като корупция, а като "лично облагодетелстване" и съпътстващото го "морално разложение".

Димитър Иванов призна, че е имало случаи, когато са му звънели по телефона, за да не се занимава с определено дело или човек с уверението, че това не е негова работа, но обратното е било със случая "Тексим", когато са му "препоръчали" да се заеме с него.

Целият разговор с Димитър Иванов – във видеото.

Източник: NOVA NEWS