Политически партии атакуват без основание синдикалните лидери. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

“Без никаква причина има атаки срещу нас от страна от „Възраждане” , „Има такъв народ” и разни независими депутати”, заяви Димитров. Според синдикалния лидер се прави опит за внушение от политиците, че има разнобой между КНСБ и КТ „Подкрепа”. Нещо, което по думите му не отговаря на истината по никакъв начин.

Нашите лидери - на синдикатите в енергетиката и в мините, водят протестите от самото начало”, заяви Димитров. Той изтъкна, че в споразумението между управляващите и протестиращите стоят подписите на членове и на двата синдиката.

„Това споразумение стъпи изцяло върху шестте искания на протестиращите. Не беше отразена единствено либерализацията на пазара на тока за бита”, заяви Пламен Димитров. Според него е скандално, че на енергийната комисия в НС вчера е приетo битовите потребители да излязат на свободния пазар на електроенергия от 2026 г. По думите му след 2 години хората няма да понесат двойни цени на тока, тъй като доходите за толкова кратък период няма да станат двойни.

Парламентът ще гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

Също така Пламен Димитров критикува, че зад гърба на синдикатите се прокарва пътната карта за климатичната неутралност, с която на практика се обезсмисля цялото споразумение между властта и протестиращите. Президентът на КНСБ призова пътната карта да бъде изтеглена за преработка и категорично в нея да бъде записано, че няма да има затваряне на енергийни мощности.