Детето вече е със сменено име - Атанас
Върнаха на майката момченцето, което беше родено вкъщи и което майката кръсти Буда. Сега то вече се казва Атанас и има ЕГН. Повече от три години жената го отглеждаше без акт за раждане. Освен че майката отказа да го регистрира, тя отказа категорично детето ѝ да бъде ваксинирано. Така то остана и без личен лекар.

В „Здравей България” адвокатът на Галя Танева Васил Попов заяви, че те са настанени при техен познат, а детето е добре и социализирано. Търси се личен лекар, за да може да бъде записано в детска градина. По думите му няма никакъв риск за детето. „Случаят е доста парлив и може би и някои от тях се пазят”, заяви адв. Попов по повод информацията, че много лични лекари отказват да поемат грижата за детето.

4-годишният Буда вече носи името Атанас. След като момченцето беше настанено в приемно семейство, община Калояново издаде акт за раждане на детето.

„Т.е. определят се имената по нашия закон, както са - с презиме и фамилия. Това са имената на родителите, в случая на майката, мисля, че баща нямаше информация. И съответно поставя се ЕГН”, заяви Иван Калибацев, председател на Районен съд-Пловдив.

С решение на Районния съд в Пловдив 43-годишната майка на момчето - Галя Танева, беше настанена принудително в Център за психично здраве, за да ѝ бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза.

„Дали има заболяване, какво е то, пречили ѝ тя да се грижи нормално за себе си, за околните, съответно и за самото дете”, коментира Иван Калибацев.

Развръзка: Детето, което живееше без ЕГН, е взето от социалните

Още от самото раждане на детето, майката категорично отказва да го регистрира. „Това е стартирането на записването на всеки един от раждането му в дяволската система и това го знаят абсолютно всички. Всяко ЕГН е роб, номер, с който се регистрира и започва веднага подчиняването и на родителите и на това дете”, каза Галя преди време.

Раждането на детето стана в домашни условия без присъствието на лекари. Майката която твърди,че споделя крайно религиозна и природосъобразна система на живот, категорично отхвърля създадените административни правила.

Пред NOVA социалните служители обясниха, че следят случая на жената и детето ѝ през последните три години. Момченцето временно беше настанено в приемно семейство в Калофер. От доклада на социалните става ясно, че в къщата на Галя Танева имало ток и вода. А майката е полагала добри грижи за детето си.