/ БГНЕС
В България правителството предприе всички възможни мерки за ограничаване на Африканската чума по свинете, съгласно изискванията на компетентните европейски органи. Не прави чест на Корнелия Нинова и БСП да се опитват да спечелят избиратели в този тежък момент. Това коментира министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в личния си профил във Фейсбук.

Поводът за коментара са упреците от страна на лидера на БСП за България Корнелия Нинова по повод мерките за справяне със заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/. Вчера министър Танева и премиерът Бойко Борисов се срещнаха с протестиращите стопани от района на Пазарджик. Днес лидерът на левицата коментира, че премиерът Борисов "се е подиграл с тревогите на хората".

БСП предлага 5 мерки срещу африканската чума по свинете

Министър Танева припомня в профила си, че в Европа заболяването Африканска чума по свинете влиза през 2007 г. в Грузия, където болестта е пренесена чрез хранителни отпадъци изхвърлени от кораб. Танева посочва още, че голяма част от Западна Европа е засегната, а заболяването е изключително устойчиво. На Испания и трябваха 30 години, за да се пребори с чумата, казва земеделският министър.



Тя информира, че епизоотичната обстановка в страната е изключително сериозна, а от заболяването са засегнати над 23 държави на територията на три континента.

"За да успеем да се справим, и да ограничим заболяването, е необходимо всички мерки да се изпълняват стриктно. Надявам се, че в тази ситуация всеки отговорен политик ще покаже държавническо поведение и няма да допусне политическите емоции да надделеят", посочва още министър Танева.