Депутатите удължиха с един месец срока на действие на Временната комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от „Газпром експорт“ и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от „Булгаргаз“ ЕАД. Това стана с гласуваното проекторешение за удължаване срока на действие със 192 гласа „за“, един – „против“ и един – „въздържал се“.

Делян Добрев мотивира предложението, като посочи насрочени изслушвания на шефовете на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, които не са били в страната. 

Василев: Това правителство няма никога да преговаря с „Газпром“

В хода на дискусията бе предложена редакционна поправка от „Демократична България“(ДБ), с която да се разшири предметът на действие на комисията. Доц. Атанас Славов от ДБ предложи временната комисия да установи и всички факти и обстоятелства за периода 1 януари 2015 до 31 май 2022 г., свързани с доставката на суров петрол от производител до „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, в това число използвани посредници, предприетите действия от представителите на държавите, разликите между борсова и покупна цена, както и да разгледа и анализира документите и договорите между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Министерство на енергетиката  и Министерският съвет.

Доц. Славов поясни, че прави предложението във връзка с предложената от ДБ политика на "депутинизация във всички сектори" на живота в България.

Делян Добрев посочи, че е съгласен с предложението, но настоя то да не бъде в предмета на дейност на тази комисия. Добрев припомни, че през 2012 г. цената на петрола е била по-висока от цената сега по време на войната в Украйна - 125 долара за барел, тоест пет долара повече, но тогава цената на горивата е била 2,75 лв. за литър, при същото ДДС и при същия акциз. Защо при по-скъп петрол, цената на бензина и на дизела, е била по-ниска? – попита Добрев.

От ДБ защитиха редакционните поправки, като настояха, че не е оперативно по всеки казус да се прави отделна комисия.  

Георги Ганев: „Газпром” се отнесе към България по безпардонен начин

Владимир Маринов
от ПГ „БСП за България“ заяви, че ще подкрепи решение за удължаване на срока на действие на комисията, но не счита, че предметът на тази комисия е доставката на суров петрол.

Цончо Ганев от ПГ „Възраждане“ също заяви, че ще подкрепят създаването на временна комисия за „Лукойл“, но не и в този вариант, в който се иска в момента като редакционна поправка в комисията за газа.  Иво Атанасов от „Има такъв народ“ каза, че също подкрепят извършването на подобна проверка за цените на горивата, но не и по този начин. От ДПС Рамадан Аталай също застъпи тезата, че е необходим доклад за прекратяването на доставките на газ.
 
БТА