Депутатите се събират на извънредно заседание, няма да дискутират вота на недоверие
Депутатите се събират на извънредно заседание, няма да дискутират вота на недоверие / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите се събират на извънредно заседание, няма да дискутират вота на недоверие
52645
Депутатите се събират на извънредно заседание, няма да дискутират вота на недоверие
  • Депутатите се събират на извънредно заседание, няма да дискутират вота на недоверие

На извънредно заседание този следобед парламентът трябваше да обсъди искането на БСП и "Атака" за оставка на кабинета заради спирането на проекта за изграждането на АЕЦ "Белене".

Очаква се избраниците да се съберат, но да не дискутират вота на недоверие заради решението на националистите да оттеглят подписите си от него. Заседанието обаче е свикано с гласуване и то трябва да се проведе. От БСП бяха категорични, че ще искат да има дебати по вота.

До безпрецедентната ситуация се стигна, след като миналата седмица "Атака" обяви, че оттегля подписите си под искания вот на недоверие към правителството на ГЕРБ.

"БСП бяха некоректни и както виждате, те сега развиват една собствена PR акция, в която представят идеята за референдум за АЕЦ "Белене" за своя. Така или иначе за нас това е некоректност, на която не можем да отговорим по друг начин, освен да оттеглим положените подписи", заяви Волен Сидеров.

Социалистите видяха в поведението на националистите опит да запазят цялостта на парламентарната си група, която е на санитарния минимум от 10 души, а напоследък за двама от нейните членове се говореше, че смятат да я напуснат. "Очевидно, че то не отговаря на техните собствени убеждения. Очевидно има някакви други интереси - или опазването на групата им, или натиск отвън, от кого точно - нямам представа", каза Сергей Станишев.

Председателят на парламента Цецка Цачева коментира, че няма да има дебати по искането, защото с оттеглянето на подписите на националистите, на практика вот на недоверие няма: "Вот по недоверие по същество с дебати няма да бъде проведен, поради което се счита, че такъв изобщо не е искан по надлежния от Конституцията ред".

Председателят на 39-тото НС Огнян Герджиков от НДСВ пък беше категоричен, че в правния мир "няма такова животно" - оттегляне на подпис.