Депутатите решиха: бой над лекар не е равен на бой над полицай или съдия
Депутатите решиха: бой над лекар не е равен на бой над полицай или съдия / Sofia Photo Agency, архив
Депутатите отхвърлиха по-строги наказания за нападение срещу медици
46624
Депутатите отхвърлиха по-строги наказания за нападение срещу медици
  • Депутатите отхвърлиха по-строги наказания за нападение срещу медици

Парламентът отхвърли предложение статутът на лекарите да се изравни с този на други защитени професии като полицаи, съдии и прокурори. Идеята беше заложена в Наказателния кодекс, но депутатите не я приеха. Промените предвиждаха при тежка телесна повреда на медик наказанието да бъде от 5 до 15 години лишаване от свобода. За средна телесна повреда да бъде от 3 до 10 години, за лека - от 1 до 5 години, а при побой - до 3 години. В парламента депутатите се разделиха, като юристите разкритикуваха промените, докато лекарите очаквано ги защитиха.

Лекарите в парламента подкрепиха идеите, но юристите ги разкритикуваха с аргумента, че не може постоянно да се дописват професии в Наказателния кодекс. Според депутати от правната комисия в новия Наказателен кодекс, който се подготвя, трябва да бъдат описани всички длъжностни лица, които ще се ползват с особена защита.

„В екипите на Спешна помощ има и шофьори, тях както какви ги бият - като шофьори или медицински лица? Те не са медицински лица по смисъла на закона. Шофьорът сигурно също го боли толкова, колкото ги боли и лекаря, и медицинската сестра. Дайте сега да видим и горската стража, и лесничеите, и тях ли да ги вкараме?! Да опишем всички държавни служители поименно вътре и да приключим с въпроса", заяви Анастас Анастасов от ГЕРБ.

От своя страна д-р Ваньо Шарков попита защо данъчните служители, които също са длъжностни лица, са вписани в текста, а работещите в сферата на здравеопазването не са.

Анастас Анастасов му отговори, че лекарите ги бият, когато закъснеят, а данъчните - защото са вкарали някого в затвора.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов призова колегите си, след като предложението беше отхвърлено, да търсят начин да напуснат страната.

„Лекарите в България нямат никакви права. Може спокойно да ги плюете, да ги биете, да ги малтретирате - няма никой да направи и опит да ги защити. Надали има държава, която по-малко да цени медицинското си съсловие като цяло и да смята, че по-ненужни хора вътре в нея от нас няма. Това е още един сигнал, ясно казвам, навреме се махайте от България", призова колегите си д-р Цветан Райчинов.