Депутатите решават за Емилия Масларова
Депутатите решават за Емилия Масларова / cнимка: Sofia Photo Agency
Депутатите решават за Емилия Масларова
23780
Депутатите решават за Емилия Масларова
  • Депутатите решават за Емилия Масларова

Очаква се народните представители да започнат работа с обсъждане на предложението за отстраняване на Емилия Масларова от поста председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика. Депутатите в социалната комисия вчера решиха да отстранят Масларова, тъй като според тях не е морално народен представител, за който прокуратурата има съмнения за корупция, да бъде на такъв ръководен пост.

В програмата на депутатите влиза окончателното обсъждане на Закона за корпоративното подоходно облагане, с който се повишава данъкът върху хазарта. На първо четене беше прието налогът да бъде увеличен от 10 на 12%, но по искане на премиера най-вероятно той ще нарасне на 15%. Според Бойко Борисов при такова увеличение на данъка в държавния бюджет ще влязат още 30-40 млн. лева.

С поправките в закона се отменя данъчното облекчение за предприятия, извършващи големи инвестиции в отрасли като селското стопанство, преработвателната промишленост, високите технологии, инфраструктурата. Според приетите промени чуждестранните юридически лица от Европейския съюз ще имат право на избор за преизчисляване и последващо възстановяване на част от удържания данък, както местните лица.

Очаква се депутатите да обсъдят на второ четене и Закона за акцизите и данъчните складове.