/ netinfo
Оставката на председателя на Комисията по финансов надзор (КФН) Карина Караиванова и приемане на процедурни правила за избор на неин заместник. С това ще започнат работа депутатите в началото на пленарното заседание днес.

Карина Караиванова напуска поста председател на Комисията за финансов надзор

От 1 март 2019 г. се очаква Караиванова да се присъединява към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), което стана и причина тя да се оттегли от ръководството на КФН. Те бе номинирана от Министерски съвет за представител на България в Съвета на директорите на ЕБВР.

Парламентът прие окончателно промени в Изборния кодекс

В рамките на пленарно заседание се очаква депутатите да одобрят окончателно и правилата за избор на нов състав на ЦИК, чийто мандат изтича в края на март. Процедура, за която първо настояваха от БСП и дори внесоха проекторешение за стартирането ѝ в парламента, но то не срещна одобрението на мнозинство. В последствие по темата са надигна значително обществено недоволство, а след проведено съвещание, ръководството на ГЕРБ реши парламентарната група на партията да започне процедурата. Работата по нея бе възложена на председателя на правната Комисия Данаил Кирилов.

Повече от 5% от състава на ЦИК остава с неясна квота

Междувременно обаче, провокирана от недоволството си след промените в Изборния кодекс, БСП взе решение депутати от левицата да не влизат в парламента, а процедурните правила минаха през правна комисия в тяхно отсъствие.
БГНЕС