Оставката на министър-председателя Николай Денков е депозирана в деловодството на Народното събрание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

"Днес подадох оставка като министър-председател и тя вече е внесена в Народното събрание. Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите", посочи малко по-късно Денков на специален брифинг пред медиите.

"Днес изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация на 6 юни 2023 година", каза още той и припомни и какво е било нейното съдържание: „Първо, да излъчим стабилно правителство, с национален мандат, около което ще се сформира конституционно мнозинство. Второ, министър-председател за първите девет месеца ще бъда аз, а Мария Габриел – вицепремиер и външен министър. А за следващите девет месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а аз ще бъда вицепремиер. Трето, в края на всеки девет месеца министър-председателят ще подава оставка. Двете парламентарни групи трябва да я гласуват и да подкрепят за следващ премиер номинацията на другата парламентарна група. Четвърто – правителството ще изпълнява съгласувани законодателна и управленска програма. Пето, ще се подготвят и приемат промени в Конституцията, в диалог с всички парламентарни групи“. 

Премиерът посочи, че дотук изпълняват всяка точка и всеки ред, въпреки че диалогът понякога е бил "взривяван и вкарван в задънени улици".

"Стигаме до ключовата, шеста точка в декларацията – ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантирането на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества“, каза още министър-председателят Николай Денков. 



Той призова политическите сили да удържат на думата си. „През следващите девет месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме през юни. Да, нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдието, за да извадим регулаторите от кланово-семейните отношения, така че да регулират обществените отношения, а да не бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси, за да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка“, каза още Николай Денков. 

„Предложеният преди две седмици меморандум беше точно това - подробна паметна бележка, която да напомни какво се разбрахме преди девет месеца и какво още остава да свършим. За това на масата сложихме за обсъждане реформи, а не имена“, допълни министър-председателят.

БТА

Той коментира, че депозираната днес оставка „е още една покана за преговори“ по важните за хората теми и успокои хората:

„Дължа едно изрично успокоение за българските граждани. Правителството ще продължи да изпълнява задълженията си и да работи, както и до момента - за повишаване на доходите, за създаване на устойчива бизнес среда, за засилване сигурността на държавата и за утвърждаване на позициите на България в международните отношения, докато бъде избрано следващото правителство“. 

На въпрос дали се е запознал вече с проекта на споразумение, анонсиран днес от ГЕРБ, както и как оценява предложенията в него, Денков беше лаконичен: „Трябва да седнем на масата за преговори. Когато са ясни резултатите от тези преговори, тогава ще получите информация. Всичко друго в момента би попречило на това да проведем конструктивни преговори“. 

Предложението на ГЕРБ към ПП-ДБ – вижте какво съдържа споразумението (ДОКУМЕНТИ)

По-рано през деня след национално съвещание ГЕРБ показаха своето предложение за Споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание с ПП-ДБ и Механизъм за взимане на решения. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска доверие от партията да го изпрати на ПП-ДБ. С мнозинство активът на партията го подкрепи. 

"Ще им предадем да го разгледат и ще дадем още един шанс на преговарящия екип", допълни Борисов и уточни, че го предлагат, "за да не поставят ПП-ДБ под натиск".

Той посочи и кои са преговарящите - Мария Габриел (главен преговарящ), Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Според него и без избори може да се намери решение за съставяне на кабинет.

БГНЕС

БГНЕС

Каква е позицията на ПП-ДБ за предложеното от ГЕРБ-СДС споразумение за управление

Малко по-късно дойде отговор и от ПП-ДБ. Те посочиха, че приемат резултата от днешното съвещание на ГЕРБ-СДС като стъпка към създаването на атмосфера за конструктивен диалог.

В позиция от обединението изразяват удовлетворение, че "голяма част от точките, предложени в меморандума на ПП-ДБ, са възприети и обсъдени с необходимата сериозност в предложеното от ГЕРБ споразумение".

Преговорният екип на ПП-ДБ ще се състои от лидерите на коалицията - Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и настоящият премиер Николай Денков. 

"Оценяваме ситуацията в момента като особено важна за бъдещето на страната и затова призоваваме колегите от ГЕРБ да започнем преговорите веднага щом Мария Габриел е отново в страната. Преговорният екип на ПП-ДБ ще се състои от лидерите на коалицията и настоящия премиер Николай Денков. За нас всеки договор е обещание между страните, а добрите обещания са спазените обещания. Ето защо ние ще предложим утре Народното събрание ефективно да приеме чрез гласуване оставката на правителството на Николай Денков", информираха още в позицията си от ПП-ДБ. 

БГНЕС

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня