/ БТА
Напредъкът по всеки един от приоритетите на правителството е изключително добър“. Това заяви министър-председателят Николай Денков, който участва в откриването на провеждащата се в София дискусионна платформа Powers Summit „Власт чувай 2023“. 

Денков припомни, че сред основните приоритети на управлението са присъединяването на България към Шенген и еврозоната, към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и реформа в правосъдната система. 

„Ако решим тези проблеми, ние създаваме база, върху която да градим по-добро бъдеще“, посочи премиерът. Денков добави, че през последните десет години страната ни не е успяла да реформира правосъдната си система, както и да се интегрира пълноценно в европейските институции. 

Асен Василев: Набрахме нов дълг от 2 млрд. евро

„Няма значение кой от какъв сектор идва. Важно е да съберем нашето знание и нашия опит, като колективно дефинираме това, което е най-важно за България днес“, посочи Денков пред участниците на форума. 

Здравеопазването, икономика, енергетика и образованието са другите приоритети за правителството, които премиерът посочи. По думите на Денков здравеопазването трябва да предложи добри условия за работа на лекарите и медицинските сестри, за да останат да работят те у нас. Това ще бъде топ приоритет за следващата година, каза той.

Бързата помощ по въздуха следващата година ще бъде реализирана. В началото може да има трудности, но няма да се отказваме, коментира още министър-председателят.

Той посочи, че е необходимо да се популяризира и „брандът България“. Премиерът коментира, че не е достатъчно само да имаме нещо хубаво, а трябва да го представим така, че и другите да го разпознаят, да го приемат.

В изказването си Денков благодари на Народното събрание за работата по програмата, поставена от управляващите. Много пъти съм казвал, че едно правителство има смисъл, ако има ясни цели, коментира също той. По думите му през 2025 и 2026 г. основен приоритет ще бъде повишаването на качеството на живот и решаването на демографските проблеми.

„Нашата задача след 2024 г. ще бъде да направим България едно от най-добрите места за живеене“, увери Денков.

Основни теми на Powers Summit 2023 са здравеопазване, енергетика, устойчиво развитие, предприемачество, образование и инвестиции - бранд България. Сред участниците са представители на изпълнителната и законодателната власт, политици, представители на бизнеса и експерти. 
Борислава Бибиновска, Иван Лазаров/БТА