Министерството на вътрешните работи ще поеме редица нови задачи, които трябва да изпълни качествено и в срок. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерски съвет.

ЦИК назначи първите общински избирателни комисии

"Ще разпределим задачите на отговорните министерства, които са свързани с произвеждането на местните избори, а това са - Министерството на вътрешните работи, Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройство, Министерството на правосъдието и Министерството на електронното управление. Всяко от тях поема специфични отговорности, с които трябва да се справи през следващите два месеца. Тези задачи трябва да се изпълнят съгласувано с ЦИК", допълни той.

БТА

По този начин заедно с опазването на обществения ред, борбата с незаконния трафик на мигранти, борбата с производството и разпространението на наркотици, осигуряване на безопасността по пътищата МВР ще поеме и редица нови задачи.

Вътрешният министър предлага на президента прекратяване правомощията на главния секретар на МВР

Министърът на вътрешните работи е изпратил мотивирано искане до президентството, с което изисква смяна на главния секретар. "Мотивите ще бъдат разяснени от него след заседанието. Очакваме решението на президентството", заяви Денков.

Правителството предстои да обсъди проект на решение за подготовката и провеждането на изборите за общински съветници и кметове, насрочени за 29 октомври 2023 г. Това предвижда дневният ред на редовното правителствено заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Вносител на точката е министър-председателят акад. Николай Денков. 

На свое заседание Централната избирателна комисия вече назначи първите 12 общински избирателни комисии за местния вот. Те са в общините Костинброд, Севлиево, Трявна, Ямбол, Баня, Лясковец, Павел баня, Якимово, Стамболово, Опан, Бобов дол, Стамболово.

По време на заседанието се очаква правителството да определи също заместник-председател на Държавна агенция „Национална сигурност“. Проект на решение за приемане на Национален план за противодействие на тероризма също е част от проекта за дневен ред на заседанието. 

Очаква се кабинетът да одобри и поредна хуманитарна помощ за Украйна, този път в размер на 293 376 лева.