/ БГНЕС
Изразил съм категоричното си мнение, че в следващите дни и седмици трябва да отпаднат ограниченията в училище, но тези заповеди се издават от министъра на здравеопазването. Днес или най-късно утре към Министерството на здравеопазването ще бъде изпратено официално писмо в тази насока, но здравните експерти трябва да решат дали се променя ситуацията от това, че искаме украинските деца да влязат в училище. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на заседанието на Комисията по образованието и науката в Народното събрание.

МОН предлага правила за приема в V, VII и XI клас

Министър Денков отговори на актуален въпрос от народния представител от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов, който го попита кога ще бъдат отменени антигенните тестове за COVID-19 за учениците, както и дали това ще може да стане от датата на отпадане на зеления сертификат. Проф. Ангелов попита също министър Денков дали с оставащите средства от антигенните тестове за учениците ще може да се купят пречистватели за въздуха в училищата.

"Тези въздухопречистватели, за които се говори, не пречистват въздуха от вируси и бактерии, като има специални проучвания по тази тема. Има специален клас въздухопречистватели, които са много по-скъпи, но все още са в изпитателен срок в развитите страни", обясни образователният министър.


МОН посочи къде в страната учениците учат присъствено без тест за COVID-19

Костадин Костадин от "Възраждане" също постави актуален въпрос за премахването на тестовете на учениците за COVID-19 и за купуването на пречистватели за въздуха в училищата. Министър Николай Денков коментира, че въздухопречиствател за 500 лева не предпазва от COVID-19, а новите пречистватели, които се изпитват, струват повече от 10 000 лева. Такива пречистватели на въздуха ги няма в магазините в България, отбеляза образователният министър.

Той изрази надежда да няма повече вълни от COVID-19 и да няма нужда от повече тестване на учениците, но отбеляза, че тестването е широко разпространено в много държави. Към момента средствата от тестването на учениците трябва да се задържат, защото не се знае какво ще се случи през есента. Ако няма следваща вълна от COVID-19, има идеи за какво ще се използват тези средства в образованието, каза министър Николай Денков.
БТА