"Алексей Петров няма нищо общо със сформирането на това правителство, законодателната и управленската програма. Всичко това са спекулации. Това е измислица, която някой се опитва да използва за политически актив". Това каза министър-председателят акад. Николай Денков на брифинг след срещата с представители на МВР и службите за сигурност днес в Министерския съвет.

"Направихме преглед на това, което се прави до момента и се фокусирахме върху това, което още може да се направи, за да се справи държавата с тежките престъпления, които наблюдаваме. За момента няма установена връзка между последните убийства. Относно убийството на Алексей Петров има твърде много различни линии, свързани с неговите позиции в ДАНС, неговите бизнеси, и затова в момента се разглеждат различни версии, включително и за отмъщение. Самият той не се е чувствал застрашен. Ходил е без охрана. Те не са били професионалисти, за да му помогнат при организирано покушение", каза още Денков. 

На въпрос има ли вече заподозрян за убийството на бизнесмена, премиерът каза, че имат някаква следа, но не може да коментира повече, докато тече разследването.

Вътрешният министър: Работи се по две версии за убийството на Алексей Петров

Той заяви още, че ще има създаден координационен механизъм, освен това са предвидени и още мерки за справяне със създалата се ситуация, сред които активизиране в пълен обем на службите и институциите, които са свързани с придобиване на по-ранна информация по отношение на престъпления. По думите му това се прави с цел превенция. "Да не действаме реактивно, както е в този случай", коментира той.

"Проактивно действие с лицата, които влияят на средата за сигурност, за да е ясно, че те са следени, и че всеки опит за нарушаване на правото ще бъде санкциониран", добави Денков.

Той каза, че са установили и проблеми в МВР и проблем се оказва секретарят на ведомството. Денков поясни, че вътрешният министър ще трябва да подготовки доклад в тази връзка за смяна на секретаря на МВР.

Сменят главния секретар на МВР

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов коментира, че към момента не могат да говорят "за завръщане на мутренски години и за усложнена криминогенна обстановка". По отношение на убийството на Алексей Петров той заяви: "Работим много активно. Организираме целия ресурс на МВР. Работи се по много версии и нито една няма да бъде изключена, докато не е проверена. Анализираме цялата информация, която имаме. Тя е свързана с неговата дейност през годините", каза той и уточни, че предстои още много работа и оперативни дейности.

Стоянов посочи, че последният месец МВР е работило по четири много тежки престъпления - убийства, като по две от тях, в София, има задържани, по третото - в Цалапица се работи по установяването на местонахождението на извършителя.

Директорът на СДВР Любомир Николов заяви, че е установено оръжието, с което е убит Алексей Петров, както и че е разпитана простреляната жена, която го е придружавала.

Беше зададен въпрос и за появилата се информация за смъртта на Пепи Еврото, но премиерът отговори, че за момента нямат яснота по случая.

Припомняме, че в сряда по обяд бившата барета и известен бизнесмен Алексей Петров бе убит в полите на Витоша. С него по време на разходката му в "Драгалевци" бе простреляна жена, за която се твърди, че е инструктор по тенис.