Върховният касационен съд окончателно потвърди осъдителната присъда на Кристиан Николов, подсъдим за катастрофата, при която загина Милен Цветков.

Това съобщи адвокатът на близките на журналиста Менко Менков.

Според решението на съда, престъплението е извършено при евентуален умисъл и затова Николов получава окончателно девет години лишаване от свобода.

Присъдата влиза в сила от днес, а от нея ще бъде приспаднато времето на ареста му. Той ще бъде приведен в затвора, тъй като в момента е под домашен арест.

С решението си ВКС потвърждава присъдата на предната инстанция. На 1 декември 2022 г. Софийският апелативен съд също потвърди, постановената от Софийския градски съд, присъда на Николов от девет години затвор и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 10 години.

В решението си от днес, за разлика от първите две инстанции, върховните съдии записаха, че престъплението е извършено при евентуален умисъл. Пред ВКС прокуратурата поиска формата на вина да се промени в "евентуален умисъл", а не по "непредпазливост", както смятаха първите две инстанции.

Инцидентът, при който загина Милен Цветков се случи навръх Великден през 2020 година. По делото стана известно, че младежът е шофирал с двойно превишена скорост над ограничението, както и че в кръвта му е имало наличие на наркотици.