/ БГНЕС
"Провалът на това правителство е най-явен в сферата на газа", заяви депутатът Делян Добрев в декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС от парламентарната трибуна. "Първото нещо, което направихте, е да съсипете "Булгаргаз", коментира той и посочи, че целта е била да върнат посредниците.

По думите му цената на газа само за пет месеца е скочила с близо 70 процента, а от първия ден на този кабинет увеличението е 82 процента.

"Газът е скъп, но за сметка на това го няма", коментира още Делян Добрев. Той посочи, че 32 процента е увеличението от началото на този месец. "На 12 юли взимате решение колко ще е цената на газа от 1 юли, отбеляза той и попита кой ще компенсира бизнеса за решение, което се взема ретроактивно. Всеки месец бизнесът започва да работи, консумира газ и към средата на месеца му казвате колко е цената на този газ", посочи депутатът от опозицията.

"Всички чухме от шефа на "Булгаргаз" по време на Комисия по енергетика, потвърдено впоследствие от службите, че за август не са осигурени количества газ", посочи Добрев. По думите му, това означава, че в България трябва да бъде въведен ограничителен режим. "Държавата, министърът, Министерският съвет трябва да прецени за август кое предприятие ще работи и кое не", посочи той.

Добрев попита "Топлофикация" ще подава ли топла вода на гражданите и кое точно предприятие ще бъде спряно, защото няма количества газ.

"Този проблем не е само за месец август. Същата е ситуацията за септември, още по-лоша е ситуацията за октомври, дори няма да споменавам ноември и декември. А за догодина освен азерския договор, друг газ няма", коментира депутатът от ГЕРБ-СДС. По думите му, след септември, от октомври нататък, а и следващите години България няма 3 млрд. кубика газ, а има 1 млрд. кубика, една трета. "Т.е. две трети от консумацията в България трябва да бъде ограничена, ако не бъдат предприети спешни действия", каза Делян Добрев.

"Договори нямате и газ нямате, оставяте държавата в газова криза", обърна се той към управляващите. "Много се надявам да направите правителство, за да може да си сърбате тази попара, която надробихте, защото ще бъде изключително нечестно да избягате сега и да оставите държавата в този хаос, да оставите президента да разчиства вашите бакии", заяви още Делян Добрев.
БТА