Дебелянов, Елин Пелин и Вапцаров на изпита в СУ
Дебелянов, Елин Пелин и Вапцаров на изпита в СУ / cнимкa: БГНЕС
Дебелянов, Елин Пелин и Вапцаров на изпита в СУ
21121
Дебелянов, Елин Пелин и Вапцаров на изпита в СУ
  • Дебелянов, Елин Пелин и Вапцаров на изпита в СУ

Малко преди 8.00 часа бяха изтеглени темите на изпита по български език и литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Кандидатите разполагат с време от пет часа.

Цветан Пейчев, кандидат-студент от Перник, избра плика с тема „Самотата в поезията на Димчо Дебелянов".Другият вариант, които беше изтеглен, е съпоставка между два цитата - на Елин Пелин и Никола Вапцаров

Кандидат-студентите трябва да напишат есе, съпоставяйки цитатите:

"Как ще живеем ако не гоним измамата?" ("Мечтатели, Eлин Пелин)

и

"Да знаеш ти живота как обичам!

и мразя

          празните

                     химери." ("Писмо", Никола Вапцаров)

Член на изпитната комисия проф. Кирил Топалов коментира пред Дарик, че „самотата е един от основните мотиви в поезията на най-големите поети, включително и на нашите". „Самотата е богата тема, която се отразява най-добре в поезията на Дебелянов и е в повече нюанси", каза той и изрази надежда, че кандидат-студентите ще обхванат многостранно темата."Дебелянов е най-лиричния, най-нежния български поет", коментира още Топалов. 

Относно втората тема - съпоставка на два цитата, която беше приета с мълчание от кандидат-студентите в аудиторията, проф. Топалов заяви: :Винаги съм казвал, че този, който мисли, че ще пише есе, защото не е добре подготвен по целия материал на българската литература - се лъже. Кандидат-студентите трябва да демонстрират умения за креативно мислене, широка обща култура, умението да асоциират и противопоставят различни понятия", обясни той.

Много от кандидат-студентите започнаха да напускат залите венага след обявяването на темите.

2428 кандидат-студенти ще се явят на днешния изпит по български език и литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски". С днешния изпит по български език и литература се кандидатства за 18 специалности в Софийския университет. Резултатите от изпита днес трябва да излязат до седмица. Първото класиране ще бъде обявено на 4 август.

Репортаж чуйте в прикачения звуков файл