"Данъкът върху добавената стойност (ДДС) за лифт-съоръженията става 9%", съобщи днес зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева пред участниците в четвъртото издание на форума „Туризъм експо-дестинация Варна”, цитирана от "24 часа". Според нея тази мярка пряко ще подпомогне зимния туризъм.

Марияна Николова: България има прекрасни възможности за зимни спортове

Основен акцент на конференцията, сред чиито организатори са Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите и общината в крайморския град, са новите бизнес модели в сектора, наложени от пандемията.

"Туроператорите и турагентите ще разчитат на подкрепа от 10 милиона лева", допълни Георгиева. По думите й, в момента тече оценителният период и до средата на декември те ще получат помощта. За такава са кандидатствали 840 туристически предприятия.

Николова инспектира места за настаняване и ски съоръжения в Банско

"По мярката за отпускане от държавата на 35 евро на седалка за чартърните полети са осигурени 55 милиона лева за тази и 2021 г.", каза още Георгиева. Очакванията са фирмите да получат парите си до края на годината. Планът е мярката да действа и през 2022 г., допълни зам.- министърът.
"24 часа"