/ БГНЕС
Тя трябва да е съобразна потребностите на Украйна и възможностите на България
Парламентарната група на "Демократична България“ внесе проект на решение за възлагане на Министерския съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна, съобщава пресцентърът на ДБ.

Според проекта военно-техническа помощ трябва да е "съобразно потребностите на Украйна и възможностите на България". Предвижда се финансирането да стане за сметка на държавния бюджет и от специалните фондове на Европейския съюз и НАТО за общо финансиране на подкрепата за Украйна.

Заков: Военната помощ за Украйна не беше тема на коалиционния съвет

Ето го и самото предложение:

ДБ внесе в парламента искане за оказване на военна помощ на Украйна by DarikNews.bg on Scribd"В контекста на реалните заплахи за сигурността в целия регион, българският национален интерес трябва да се дефинира през членството на страната в Европейския съюз и НАТО и във връзка с отношенията ни със съюзниците, значителна част от които предоставиха директна военна помощ и подкрепа на Украйна“, се казва в мотивите към проекта, внесен днес в деловодството на НС, след представянето му на коалиционен експертен съвет по отбрана по-рано в петък.

Коалиционният съвет се събра заради предложенето за военна помощ за Украйна

В проекторешението се отчита, че легитимните и оправдани през призмата на международното право отбранителни действия на Украйна могат да бъдат ефективно подкрепени чрез предоставянето на адекватно въоръжение и оборудване, което напълно отговаря на капацитета и възможностите на българския военно-промишлен комплекс и няма да отнеме от стратегическите отбранителни платформи и ресурси на Българската армия.

Руското посолство: Москва следи дискусиите в България за предоставяне на въоръжение на Украйна

Подчертава се изрично, че отбранителните действия на Украйна са нейно неотменимо право, което е в пълно съответствие с чл. 51 от Устава на ООН, като се има предвид, че помощта за нападнатия не е намеса във войната, а е подкрепа за възстановяването на мира.