Данък-богатство не е ляво, а цивилизовано решение
Данък-богатство не е ляво, а цивилизовано решение / netinfo

Данъчната конкуренция в региона е една от причините левицата да обсъжда като вариант въвеждането на плосък данък от 10% за доходите над необлагаемите. Това обясни в интервю за предаването „Дарик кафе” председателят на бюджетната комисия в парламента Петър Димитров.

БСП не записа в решенията на съботния си конгрес конкретни цифри и варианти за промени в данъците върху доходите с идеята да се проведе дебат по въпроса.

Освен идеята за плосък данък в левицата обсъждаха варианта прогресивното облагане със ставки да се запази, като доходите над необлагаемия минимум да се облагат съответно с 10%, 16% и 24%.

Петър Димитров подчерта, че няма нищо спонтанно в идеята на левицата плоският данък върху доходите да бъде сред обсъжданите варианти – имало разчети. „Има един безкрайно важен факт и той се казва данъчна конкуренция – Македония отива към плосък данък от 8%, Русия въведе плосък данък от 13% преди няколко години, цяла Прибалтика е с плосък данък, Румъния е с плосък данък от 16% - когато другите тичат по една писта с маратонки, ти трябва да си свалиш калцуните”, заяви председателят на бюджетната комисия.

Не можем да говорим за лява или дясна политика – има политика, която създава работни места, привлича инвеститори и осигурява по-големи доходи, има и политика, която отблъсква инвеститорите и свива доходите, коментира Петър Димитров. Според него, ако и при данъците върху доходите намалението даде същия добър ефект на събираемост както при данък-печалба, след като той стана 10%, логично било да се върви към намаляване на налозите, за да се изсветлят доходите.

До септември трябва да има яснота, напомни Димитров. Според него кратките срокове не позволявали сега да се реализира идеята му с референдум българите да бъдат питани какви да бъдат данъците и да има ли т.нар. данък-богатство за особено високите доходи.

Според него нямало логика на човек със 600 лв. данъчната му тежест да бъде 60,5%, а на човек с доходи 1 401 лв. - 24%. Обявяваме, че богаташи са хората с доходи от 600 лв. и ги облагаме с най-голямата данъчна ставка, което ги кара да си крият доходите – това ли са богаташите, попита Петър Димитров и добави, че трябва да се види кои са онези богати, от които би могло да се вземе повече за социалните системи. Трябва най-малкото да се сменят етажите, за да се постигне реализъм на доходите на българите, смята Петър Димитров.

Запитан за подновената идея да има данък-богатство за особено високите доходи Димитров коментира, че това не е дори типично ляво решение, а цивилизовано решение, което е прието в повечето западноевропейски държави. По простата причина, че богатството не трябвало да избожда очите на по-бедните, тъй като създавало социално напрежение.