Държавна агенция „Национална сигурност“ е сезирала Прокуратурата за Gemcorp, а САЩ санкционираха с Магнитски един от основните инвеститори при създаването на "Джемкорп" - Сергей Адониев. Това написа Десислава Трифонова от ГЕРБ в профила си в социална мрежа.

След като от името на ПГ на ГЕРБ-СДС беше изпратен сигнал до ДАНС за подписания Меморандум за разбирателство между Министерство на енергетиката, Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation, от Агенцията са изпратили писмен отговор до Трифонова, в който съобщават:

След 4 часа спорове и дебати: Депутатите приеха доклада „Джемкорп“

"След извършена проверка от съответните органи на Агенцията, получените резултати са обективирани в писмена справка, която е предоставена по компетентност на органите на Върховна касационна прокуратура, ведно със събраните по случая материали", посочват от ДАНС.

Сагата започна на 23 март, когато в присъствието на тогавашния министър-председател Кирил Петков, тогавашният министър на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентираше сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Кирил Петков побърза да се похвали, че на подписването на меморандума е присъствало търговското аташе на посолството на САЩ. Оказа се, обаче, че нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското правителство.

Точно на 1 април 2022 г. става ясно, че подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на нова проверка от българските служби. Разследване на "Файненшъл таймс" свърза фонда с руски олигарси.

От "Продължаваме промяната" приветстваха прокуратурата да проверява всички подадени сигнали, в това число и прекратени без претенции необвързващи меморандуми.