ДАНС разкри организирана престъпна група от чеченци
ДАНС разкри организирана престъпна група от чеченци / cнимкa: Sofia Photo Agency

ДАНС разкри организирана престъпна група, съставена от граждани на бившия СССР, действащи на територията на България.Членовете й, които са основно от чеченски произход, са задържани, съобщиха от правителствената пресслужба.

Групата се установява трайно в България в края на 90-те години. Поддържа връзки с български престъпни групи, с които осъществява съвместна незаконна дейност. На наша територия членовете й се занимават с незаконно уреждане на финансови взаимоотношения между длъжници, чрез оказване на натиск и заплахи – рекет и изнудване; посредничество при незаконна търговия със стоки с възможна двойна употреба и оръжие; участие в контрабандни схеми за износ на български цигари; източване на ДДС и пране на пари; участие в схеми за незаконно придобиване на българско гражданство и статут на пребиваване на чужди граждани в страната. Групата е подозирана във финансиране на терористични формирования в Чечения.

На основните членове на групата са наложени принудителни административни мерки от председателя на ДАНС. Работата на агенцията продължава по лица, свързани с дейността на групата в България.