ДАНС проверява повторно документите на Ахмед Емин
ДАНС проверява повторно документите на Ахмед Емин / БГНЕС
Проверяват за пропуски в разследването за смъртта на Емин
26434
Проверяват за пропуски в разследването за смъртта на Емин
  • Проверяват за пропуски в разследването за смъртта на Емин

ДАНС прави повторен анализ на документите, иззети от харддиска на компютъра на Ахмед Емин след смъртта му. Това е започнало преди месец по разпореждане на прокуратурата. Търсят се лица и факти, свързани с националната сигурност, научи Дарик от източници от прокуратурата.

Още по разследването на смъртта на Ахмед Емин през 2008 г. от харддиска на компютъра му са иззети огромно количество документи, както и хартиени документи и тефтери. Те са били изпратени още тогава в ДАНС, за да се провери дали имат връзка с причините за смъртта му, но и за да се види дали протичат оперативно интересни лица или факти, свързани с националната сигурност. Тогава от ДАНС пристигнал отговор, че нищо такова не са открили.

Преди месец тези документи заедно с цялото дело за смъртта на Ахмед Емин, към което те са присъединени, са изпратени вече на новото ръководство на ДАНС за повторен анализ. Повторният анализ още не е приключил, но междувременно пристигнал отговор от страница и половина, че докато са чели паралелно 10-те тома на делото, открили няколко пропуски, като повечето са свързани с анализи на флашки.

От Софийската районна прокуратура са оспорили и са посочили, че половината посочени от ДАНС неща всъщност са извършени, но агентите не са ги видели в делото. Районният прокурор на София Александър Налбантов отказа да посочи какви документи на Ахмед Емин са иззети от компютъра и дали по тях протича името на Алексей Петров и факти, свързани с операция „Октопод".