ДАНС проверява МДААР по подозрения за длъжностни престъпления
ДАНС проверява МДААР по подозрения за длъжностни престъпления / БГНЕС

Проверка на ДАНС, назначена от прокуратурата по подозрения за безстопанственост и длъжностни престъпления, ще бъде извършена в Министерството на държавната администрация и административна реформа (МДААР). Това съобщи пред журналисти заместник-градският прокурор на София Роман Василев, след като се срещна с народните представители Мария Капон, Елеонора Николова и Антонела Понева.

 

Те са подали сигнал за нарушения във ведомството. Депутатите поясниха, че през 2007 г. е изготвена здравна стратегия, според която трябва да се изработи здравен портал, а след това всички български граждани да получат здравни електронни картони. По думите им това е ангажимент на НЗОК и на министъра на здравеопазването.

 

Те посочиха, че министърът на държавната администрация и административна реформа Николай Василев също прави такъв проект за 40 000 души от държавната администрация. Проектът на министър Василев се състои в това, че за 300 000 лева се прави здравен портал, за 900 000 лева се правят електронни картони, в които засега няма нищо, а оттам нататък се купуват консумативи за изграждане на системата за 350 000 лева. Според тях средствата, отделени за проекта, са около 1 800 000 лева с ДДС. В същото време за проекта на НЗОК, който е за всички български граждани, не достигат около 100 000 лева.