ДАНС: Ахмед Емин не е убит
ДАНС: Ахмед Емин не е убит / снимкa: Sofia Photo Agency

Няма данни Ахмед Емин да е бил убит. В момента тази версия не се проверява, съобщи председателят на ДАНС Цветлин Йовчев. Той допълни, че по случая се работи, тъй като не е установено дали някой не е подтикнал Ахмед Емин към самоубийство.

Проверката, която продължава и в момента, вероятно ще приключи в края на другата седмица, съобщи Цветлин Йовчев. Той допълни, че веднага след самоубийството са били разпитани 80 души.

Темата за смъртта на Ахмед Емин, началник на политическия кабинет на Ахмед Доган, се завъртя отново в публичното пространство след като при посещение в Габрово премиерът Бойко Борисов коментира, че МВР и прокуратурата са допуснали тежки процесуални грешки или небрежност при разследването на смъртта на Емин. Той заяви, че е предал справката на ДАНС по случая на главният прокурор Борис Велчев и очаква реакцията му по темата.

Ахмед Емин се самоуби на 17 октомври 2008 г. Той се е застреля в сараите на Доган в Бояна. Разследването посочи,че спусъкът Емин дръпнал сам, а решението бил взел предварително. Той е стрелял с дясната си ръка, от упор в слепоочието. Експертите са доказали още, че в момента на самоубийството си Емин не е бил под въздействие на психотропни вещества.