Дадоха ход на делото срещу подсъдими за разпространение на идеите на ИД
Дадоха ход на делото срещу подсъдими за разпространение на идеите на ИД / DarikNews.bg, архив

Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото срещу 14-те подсъдими за проповядване на омраза на религиозна основа и идеите на терористичната организация "Ислямска държава". Съдът отхвърли искането на адвокатите за връщане на делото на прокуратурата за отстраняване на нарушения.

Съдията по делото срещу 14-те подсъдими за разпространение на идеите на "Ислямска държава" ще се гледа от Окръжен съд - Пазарджик по общия процесуален ред.

Обвиняемите не постигнаха пълно съгласие, за да може делото да бъде разгледано по процедурата на съкратеното съдебно следствие. Само двама от подсъдимите изразиха писмено желание за съкратена съдебна процедура.

По време на заседанието съдия Ирина Джунева посочи, че материалите по делото са събрани в 38 тома. По информация от прокуратурата ще бъдат разпитани повече от 60 свидетели, като 6 от тях са със скрита самоличност.

Следващото заседание е насрочено в Окръжен съд- Пазарджик за 26 февруари от 9.00 ч.

Срещу 14-те подсъдими са повдигнати обвинения за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".