Църквата против закона за културното наследство на Нина Чилова
Църквата против закона за културното наследство на Нина Чилова / cнимкa: Sofia Photo Agency

Светият Синод на Българската православна църква (БПЦ) се обяви срещу законопроекта за културното наследство, известен като текста "Чилова" Синодът е изпратил в Комисията по култура на Народното събрание официално становище, съобщиха от пресслужбата на БПЦ. Институцията не приема проектозакона и настоява за неговата основна преработка, се казва в документа, подписан от Патриарх Максим.

Основен аргумент на Светия Синод против законопроекта е, че текстът разглежда храма първо като обект на културно наследство, а след като място за свещенодействие. Освен това законопроектът третира „религиозните светини като мъртви артефакти и музейни експонати”, което показва „неразбиране на същността им, ценността и достойнството им и поради това не предвижда дължимата грижа към тях”, се казва в становището. Поради посочените забележки към текста „Чилова”, „в този си вид той не може да получи подкрепата на Св. Синод”, заявява БПЦ.

За първи път БПЦ изрази несъгласие с проектозакона в началото на септември, по време на специално организирана кръгла маса. Чрез настоящето становище институцията официално се присъединява към десетките организации, обявили се против текста „Чилова”. Сред тях са Съюзът на архитектите в България, Центърът за архитектурознание към БАН, пиринското сдружение „Родолюбие”, ТЕМП на вече покойния археолог Георги Китов, както и неправителствените експертни организации, вече 21 на брой, които първи застанаха срещу законопроекта, се казва още в становището на БПЦ.